Oljeprisen kan falle under 60 dollar fatet neste år, tror sjefen for den russiske oljegiganten Rosneft, ifølge avisenFinancial Times.

Også en rekke andre bransjefolk og analytikere tror på fortsatt fallende priser etter OPECs beslutning torsdag om ikke å kutte i oljeproduksjonen.

Olivier Jakob fra konsulentselskapet Petromatrix tror 60 dollar vil bli etablert som et «gulv» på kort sikt. Oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets mener på sin side at oljeprisen vil falleunder 70 dollar før jul.

I løpet av torsdagen stupte prisen på nordsjøolje over 6 dollar og i morgentimene fredag ligger den på 72,5 dollar pr. fat. Senest i sommer var prisen oppe i 115 dollar fatet.

En helt ny verden

— Dette er en ny verden for OPEC, siden de rett og slett ikke kan kontrollere markedet lenger. Nå er det opp til markedet å styre prisene, og de vil garantert bli lavere, sier Gary Ross, som leder selskapet PIRA Energy Group.

Han får støtte fra Kuwaits oljeminister Ali Omair, som mener det var riktig av OPEC å ikke kutte sin produksjon på kartellets møte i Wien torsdag. Ifølge Omair kunne land utenfor OPEC ha kompensert for et eventuelt produksjonskutt.

— Vi besluttet at prisen vil regulere seg selv basert på tilbud og etterspørsel, og at OPEC må beskytte markedsandelene sine for ikke å miste kunder, sier oljeministeren.

- Det beste vi kunne gjøre

Nigerias oljeminister Diezani Alison-Madueke mener det er et åpent spørsmål om OPEC ville klart å løfte prisene nå, selv om kartellet hadde kuttet produksjonen.

— Å holde produksjonsmålet uendret var det beste vi kunne gjøre. Så håper vi at oljeprisene kan stabilisere seg i løpet av de neste månedene, sier hun, ifølge avisa Financial Times.

Siden pristoppen på 115 dollar fatet i sommer har prisen på nordsjøolje falt over 30 prosent. Etter OPEC-møtet torsdag stupte prisen over 6 dollar til 71,25 dollar fatet.

Ulike forklaringer

I løpet av høsten er flere ulike forklaringer på prisfallet blitt lansert. Mange har gjort som Kuwaits oljeminister og pekt på fundamentale forhold i det globale oljemarkedet.

Samtidig som produksjonen av skiferolje i USA har økt det globale tilbudet av olje, har svekket økonomisk aktivitet i Kina og Europa bidratt til å senke etterspørselen.

Andre analytikere har ment at Saudi-Arabia ønsker å senke prisene for å ramme amerikanske produsenter av skiferolje. Dette skal ha vært en viktig grunn til at saudiaraberne har argumentert mot produksjonskutt innad i OPEC.

— Jeg vil ikke kalle dette en priskrig. Det er en svært aggressiv test av den amerikanske produksjonen av skiferolje, sier analytiker Jamie Webster fra selskapet IHS Energy.

Også myndighetene i Venezuela mener imidlertid at det globale markedet er preget av overproduksjon.

— Vi må få overproduksjonen bort fra markedet, sier landets utenriksminister Rafael Ramirez.