— Det er hårreisende og uakseptabelt at muslimer er blitt lurt til å spise noe som ikke er halal. Dette er også misvisende og villedende markedsføring. Vi håper at myndighetene følger dette opp, sier Mehtab Afsar, generalsekretær i IRN etter dagens avsløring om at det er blitt funnet opptil 30 prosent svinekjøtt i halalkjøtt fra Kuraas.

Ikke synd

IRN skal snart ha et møte med Mattilsynet, og vil ta opp dette i møtet.

— Mattilsynet kunne ha gjort en bedre jobb i dette feltet ved å følge opp halal-bransjen tettere. IRN har utviklet en norsk halalstandard som Mattilsynet kan bruke. I den har vi rutiner som ivaretar og sikrer at produktene er slaktet garantert halal. Vi kan tilby Mattilsynet gratis kursing i dette. Vi håper at de følger opp dette, sier generalsekretæren. Afsar presiserer at muslimer som har fått i seg svinekjøtt ved en feiltagelse, ikke har syndet.

— Det er ikke IRNs oppgave å fastslå om noen har syndet, men en feil man gjør uten å være klar over det, ses ikke på som synd, sier Afsar.

Egen logo

Afsar tror at kjøttprodusentene som har solgt svinekjøtt som halal, har gjort det for å tjene penger, og at de ikke viser respekt for forbrukerens verdigrunnlag. De har et mål for øye: Å tjene penger.

- Halal-markedet har vokst kraftig de siste årene. Vi vet nå at det er mange aktører som jukser med halalkjøtt. Akkurat nå er det mafiatendenser i kjøttbransjen, sier Afsar.

IRN har de siste årene godkjent flere Alfathi-produkter fra Nortura som halal. Disse er godt merket med IRNs logo. Afsar oppfordrer nå muslimer til å se etter denne logoen.— Muslimer som vil være på den sikre siden, bør se etter IRNs logo på halalprodukter. Akkurat nå jobber vi med et prosjekt der vi skal sertifisere de såkalte halal-butikkene. Da vil man ha en sporingsmulighet, slik at man alltid kan finne ut hvor kjøttet stammer fra.