Offentlig sektor scorer høyere enn privat sektor på faglig utvikling av sine ansatte. Hos Nav på Hedmark har saksbehandlerne fått hjelp til å bli strengere i utbetaling av sykepenger.

Hedmark har over tid vært det fylket i landet med lengst sykefravær — og har prosentvis også hatt høyt sykefravær.

Etter å ha gått gjennom sakspapirene for ca. 300 sykemeldingssaker, så de at de selv i Nav ikke gjorde en god nok jobb i svært mange tilfeller.

Les også:

For å få flere i arbeid, ville de prøve å endre oppfølgingen av dem som sykmeldes. Dermed meldte det seg et behov for kompetanseheving for veilederne i Nav Hedmark, slik at de lettere kunne oppfylle det såkalte aktivitetskravet, som tilsier at man til en viss grad skal være i arbeid for å få sykepenger utover åtte uker.

Innførte gruppemøter

I april 2013 innførte de såkalte fagverksteder én gang i uken på de ulike Nav-kontorene i Hedmark, der en Nav-saksbehandler får mulighet til å drøfte sin konkrete sykemeldingssak med en kompetanseveileder fra Nav, en rådgivende lege og en psykolog.

— For den enkelte saksbehandler har det vært et krevende felt, med mange aktører med ulike interesser og stor saksmengde. Nå får man løst sakene på dagen, ved hjelp av råd og veiledning fra andre parter, sier seniorrådgiver Unni Oustad Torve i Nav Hedmark.

Konsekvensene har vært at de i større grad har fått sykmeldte tilbake i jobb.

- På ett år har Nav Hedmark redusert sykepengeutbetalingen med 82 millioner kroner, sier Oustad Torve.

Tilbakemeldingene fra de ansatte saksbehandlerne har vært at de er blitt tryggere i jobben sin og har fått en bedre forståelse av sin rolle.

Best i klassen

Offentlig sektor er best i klassen når det gjelder å tilby sine ansatte faglig utvikling, skal vi tro en fersk undersøkelse fra ManpowerGroup, utført av Opinion.

I offentlig sektor er det 55 prosent som oppgir at de får faglig utvikling i sin nåværende jobb, mot 48 prosent i det private.

Å få faglig utvikling på arbeidsplassen er avgjørende for trivselen, mener syv av ti ansatte. Men bare halvparten av de spurte mener de får det.

— Det vi vet er at det allerede i dag er en «talent mismatch» i norsk arbeidsliv. Innenfor flere yrkesgrupper er det mangel på kvalifisert arbeidskraft. Bedrifter som vil hevde seg, må derved vinne kampen om talentene. Opplæring og kompetanseutvikling, deriblant god internopplæring blir viktig. Vi vet fra tidligere undersøkelser at mangel på faglig utvikling er en viktig årsak til at folk bytter jobb, sier konsernsjef Maalfrid Brath i ManpowerGroup.

Lønnsomhetspress

Intern opplæring og eksterne kurs er de vanligste formene for faglig utvikling på arbeidsplassen.

Frokostmøter innenfor bransjen, lederutvikling, skulder ved skulder-opplæring og etterutdanning er det minst av, ifølge undersøkelsen.

Brath tror lønnsomhetspress i privat sektor er grunnen til at de ikke i like stor grad har ansatte som opplever at de får faglig utvikling.

— Det kan virke som om mange bedrifter har måtte redusere kostnadene knyttet til kompetanseutvikling, mens offentlig sektor kanskje ikke har vært utsatt for det samme presset. Over tid tror jeg de bedriftene som investerer i kompetanseutvikling for sine ansatte, vil beholde talentene lenger og se den økonomiske verdien dette vil gi, mener hun.