Tirsdag kveld ble «Norges beste arbeidsplass»kåret av konsulentselskapet Great Place to Work (GPTW).

I kategorien store virksomheter, er vinneren konsulentselskapet Webstep. Blant mellomstore virksomheter kommer Abbvie aller best ut i år. Abbvie er et forskningsbasert biofarmasøytisk selskap. Blant små virksomheter er konsulentselskapet Novanet årets vinner ( se hele listen i faktaboksen til høyre ).

I fjor var det Microsoft, Webstep og Itema som kom best ut av kåringen.

GPTW undersøker hvert år hvor det er best å jobbe. I år har 169 bedrifter og deres til sammen 26.000 ansatte deltatt i studien.

Samtlige av bedriftene er kunder av GPTW. Det er verd å merke seg at de aller fleste norske virksomheter ikke er med i undersøkelsen.

Kåringen baserer seg på en medarbeiderundersøkelse der over 50 spørsmål om troverdighet, respekt, rettferdighet, stolthet og fellesskap er besvart.

Sunn vekst

IT-konsulentselskap Webstep har vokst kraftig de siste årene, og har nå avdelinger i en rekke norske byer. I fjor var de på toppen av GPTWs liste over mellomstore virksomheter (50-250 ansatte). I 2008 var de kom de ut som beste bedrift blant de små (20-50 ansatte).

Jannik Falck er partner i Great Place to Work. Foto: GPTW

– Voksesmerter er et vanlig problem, men Webstep har greid seg bra. De har ivaretatt den nære relasjonen mellom kolleger, samtidig som de ansatte identifiserer seg med konsernet. Videre er de flinke til finne riktige mennesker til jobbene, sier parner Jannik Falck i GPTW.

Trives med flat struktur

Kommunikasjonsdirektør Arnt R. Aasen i Webstep sier selskapet gir sine ansatte god kontroll på egen arbeidsdag.

– Vi er opptatt av å dyrke dem som selvstendige, tenkende mennesker. Vi pusher beslutningsmyndigheten ut i organisasjonen, til hver enkelt avdeling. Det er flat struktur, med bare to ulike roller i selskapet: Vi har de som skaffer og følger opp kunder, og de som løser oppdragene ute hos kundene. Alt annet er outsourcet, sier Aasen

Vil bli sett

Falck i GPTW sier enkelte kjennetegn er gjennomgående for arbeidsplasser som oppleves som gode.

– Det viktigste er at relasjon mellom kolleger både oppover og nedover i organisasjonen er god. Spesielt er tillit til ledelsen avgjørende. Ansatte ønsker at ledelsen er tilgjengelig og at den har en tydelig plan for hvor man skal hen. Videre er de opptatt av utviklingsmuligheter, og de ønsker å føle seg sett, sier Falck.

Noe annet som går igjen på attraktive arbeidsplasser, er at de ansatte er stolte av jobben sin, ifølge Falck.

Fornøyde IT-folk og ingeniører

Ifølge Falck blir norske arbeidsplasser stadig mer opptatt av at ansatte skal trives. En god arbeidsplass er ikke bare et hyggelig sted å være, men et bra sted å arbeide.

– Menneskene som jobber i bedriften er blitt deres viktigste konkurransefortrinn. Flere innser at innovasjon og resultater er et resultat av folkene de har, sier Falck.

Alle virksomheter med mer enn 20 ansatte kan delta i undersøkelsen til GPTW. Konsulentselskapet har ikke undersøkt hvilke bransjer som har de mest fornøyde ansatte. Likevel ser de at bedrifter som ansetter IT-folk og ingeniører kommer spesielt godt ut.

– I disse bransjene er det stor konkurranse om hodene, og mange får tilbud om ny jobb hele tiden. Da må arbeidsplassene gjøre alt de kan for å få sine ansatte til å bli, sier Falck.