I torsdagens årstale anbefalte sentralbanksjef Øystein Olsen omstilling og et smertefullt brudd med den økonomiske politikken de siste 15 årene.

I følge norsk ordbok betyr omstilling enten «i en annen rekkefølge» eller «tilpasse seg nye forhold». Men hvordan omstiller du lommeboken? Fem økonomer svarer hva økonomisk omstilling betyr for deg:

1. Boligmarkedet

Steinar Holden, professor ved økonomisk institutt på Universitetet i Oslo, tror den varslede nedgangen i oljeaktiviteten vil gi økt arbeidsledighet, som vil virke negativt på boligmarkedet. Til gjengjeld tror han renten vil være lav enda lenger.— Omstillingen innebærer at vi bygger opp nye næringer på bekostning av næringer som bygges ned. Såkalte kompetansearbeidsplasser befinner seg typisk i bynære områder, i motsetningen til industriarbeidsplasser som har vært i distriktene. Dette vil det kanskje kunne forsterke tendensen med i pressområdene. Om boligprisveksten blir høyere. Hvis vi ikke omstiller oss, blir veksten i økonomien svakere. Med omstilling holder vi fart i økonomien, men det betyr også høye boligpriser, sier Øystein Dørum, sjef i DnB Markets.

2. Rentenivået

afp000790490-gPmydvKd43.jpg Foto: Scanpix

— Omstillinger skal holde den økonomiske aktiviteten oppe. Da er det urimelig å satse på nullrente. I Norge har vi en liten åpen økonomi med frie kapitalbevegelser. Hvis rentene i landene rundt oss holder seg svake lenge, kan Norges Bank også bli presset i den retningen. Jo flinkere vi er på omstilling, jo mindre sannsynlig er det at vi får en nullrente i Norge, sier Dørum.Sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank1 støtter spådommen om at Norges bank vil sette renten ned i årene fremover, på grunn av pengepolitikken i europa og våre naboland.

— Foreløpig kan vi ikke utelukke nullrente. Dette vil gi en mindre gunstig situasjon i eksportsektoren og lavere aktivitet i oljesektoren. Igjen vil dette føre til økt arbeidsledighet og en lavere lønnsøkning i årene som kommer, sier Holvik.

3. Arbeidsmarkedet

Ansatte i oljeindustrien og leverandørnæringer står for 10 prosent av sysselsettingen i Norge.— Trolig vil den blå-blå regjeringen i større grad bruke penger på skattelette og offentlige investeringer, og det gir nok færre arbeidsplasser på kort sikt enn om man hadde økt offentlig sysselsetting, sier Holden.

Norges økonomiske historie er en fortelling om omstilling. Den har også hjulpet oss å holde på rikdommen.

— En halv million nordmenn skifter jobb frivillig eller ufrivillig hvert eneste år. Norge har også klart store omstillinger tidligere, sier Stein Reegård, sjefsøkonom i LO.

— Mange av tekstilarbeiderne og industriarbeiderne er borte og mennesker er erstattet med maskiner. Vi har fått en veldig god drahjelp fra en svært lønnsom næring, oljevirksomheten, og omstillingen vekk fra den næringen, vil være tyngre enn tidligere omstillinger. Omstillinger har preget norsk økonomi og hjulpet oss å holde på rikdommen, sier Dørum i DnB Markets.

4. Miljø

AFP000130191-zaGKXdtRkZ.jpg Foto: Jan T. Espedal

Lav oljepris sørger for at olje og bensin fortsatt er attraktivt, og det kan forsinke omlegging til renere energiformer.Lavere oljeaktivitet fører til mindre arbeidsinnvandring til Norge, og dermed også mindre klimautslipp i Norge. Lavere oljeaktivitet vil også ha en gunstig effekt på klimautslippene i verden, sier Steinar Holden, professor ved økonomisk institutt, Universitetet i Oslo.

Reegård minner om at Norge allerede har en sterk tradisjon med fornybar energi som eksempel vannkraft.

— Vi må huske at det er ikke noe enklere å skape arbeidsplasser innen fornybar energi enn i andre sektorer. Men mange som i dag jobber innen oljeindustrien kan finne en fremtid i fornybar sektor også, sier Stein Reegård, sjefsøkonom i LO.

5. Regjeringens arbeid

afp000787151-XI7Gf6mFGW.jpg Foto: Ørn E. Borgen

— En nedgang i økonomien vil ha stor betydning for politikken. Det blir lettere å begrunne økt brukt av finanspolitiske virkemidler, noe Norge er så heldige å ha råd til. Som oftest er det gunstig å sitte i regjering i gode tider, selv om vi har eksempelr på at velgerne støtter opp om regjeringen i motgangstider. Det avhenger av hvor godt vi mener regjeringen takler den faktiske omstillingen, sier Holden.Hvis du spør regjeringen hvilke planer de har for å omstille økonomien, tror jeg du får fomlende svar. Sentralbanksjefen kommer med denne advarslen fordi det er et reelt problem. Det kan være en fordel for en hardt presset regjering å få hjelp til å forklare hvor landet ligger, sier Stein Reegård, sjefsøkonom i LO.

Holvik i Sparebank1 varsler flere investeringer over det offentlige budsjettet og tror at en større finansiell nedtur vil øke aktiviteten over statsbudsjettet.