36 oljetopper i Brasil ble formelt siktet torsdag for korrupsjon, hvitvasking av penger og kartellvirksomhet. Milliarder av dollar ble angivelig betalt av selskapene i bestikkelser for å vinne lukrative kontrakter med Petrobras, skriver Reuters.

NOV i Kristiansand er leverandør til et av selskapene.

Store kontrakter

Petrobras skal ha boreutstyr til 23 rigger fra National Oilwell Varco og sju utstyrspakker fra MH Wirth. De to Kristiansands-firmaene skal levere boreutstyr for rundt 35 milliarder kroner til Brasil.

LES OGSÅ:

Statseide Petrobras er ikke direkte kunde av NOV og MH Wirth. Selskapene har sitt forhold til verftene, som leverer ferdige rigger til oljeselskapet.

Denne uken ble åtte selskaper mistenkt for bestikkelser og svindel i deres forbindelser med Petrobras, melder Reuters. Blant dem er Engevix, et selskap som skal kjøpe utstyr for 3,6 milliarder kroner fra NOV. Utstyret skal brukes til boring for Petrobras.

LES OGSÅ:

NOVs utstyr skal til tre forskjellige drillskip hos Engevix — Ecovix. Det leveres mellom mai 2016 og november 2017. ## Nulltoleranse

— Vi har gjeldende kontrakter og jobber ut fra dem. Per i dag verken stanser eller endrer denne saken våre kontrakter, sier kommunikasjonsdirektør Dag Nordbø ved NOVs boreteknologidivisjon i Kristiansand.

— Vi leser nyhetene og følger med på situasjonen, som alle andre som har noe med Brasil å gjøre, sier Nordbø. Han påpeker at ingen er dømt i saken.

Hvis selskapene blir funnet skyldige, kan de bli blokkert fra å levere til statlige selskaper. Da kan kontrakter som den NOV er involvert i stå i fare.

— Frykter dere at denne saken kan føre til at dere mister kontrakten med dem?

— Det har ikke vært tema nå, sier Nordbø.

Nordbø peker på at de har nulltoleranse for korrupsjon i eget selskap, og at deres «code of conduct» er svært streng.

— Vi jobber globalt, og kan møte på korrupsjon i flere kulturer. Men der er vi strenge. Ingen skal smøres og våre folk skal være våkne på området, sier Nordbø.

Betalte for kontrakter

Direktører fra de åtte selskapene ble nylig arrester.

Ifølge siktelsen hadde selskapene i oljeservicebransjen dannet seg en klubb for å vinne milliardkontrakter med Petrobras. Selskapene skal ha betalt mellom 1 og 5 prosent i bestikkelser for å få kontraktene, ifølge Reuters.

Pengene ble angivelig betalt gjennom falske kontrakter fra selskaper som i de fleste tilfellene ikke hadde noen ansatte.

Påtalemyndigheten vil ha tilbakebetalt rundt 3,26 milliarder kroner fra selskapene som er involvert i korrupsjonsskandalen, og oljetoppene risikerer fengselsstraffer på mer enn 20 år.

Petrobras-aksjen har falt med 18 prosent siden politiet raidet oljeserviceselskapenes kontorer og arresterte oljetoppene i november. Statoil samarbeider med Petrobras på en rekke letelisenser i Brasil. De har også inngått en rekke kommersielle avtaler knyttet til teknologi, ifølge Stavanger Aftenblad.