For næringslivet generelt hadde vi ventet et mer offensivt budsjett, sier sjeføkonom i Sparebank 1 SR-Bank, Kyrre Knudsen, til Fædrelandsvennen.

Han mener man kunne forventet mer i statsbudsjettet som traff næringslivet direkte, med tanke på det som har vært signalisert både ved tiltredelsen for Solberg-regjeringen og ved revidert nasjonalbudsjett.

Les også:

— Kunne satt ned selskapsskatten

— Det endres lite i skatter og avgifter som angår næringslivet direkte. Selv om man venter på Scheel-utvalget (som ble nedsatt for å vurdere selskapsbeskatning i lys av den internasjonale utviklingen, red.anm), kunne man satt ned selskapsskatten med en symbolsk prosent, mener Knudsen.

Han viser til at Norge ligger betydelig over nabolandene på selskapsskatt, og at alle vet det går mot lavere selskapsskattesats også i Norge.

— Skal man bidra til økt konkurransekraft innenlands, er det ikke noen vei utenom kutt i selskapsskatten, sier sjeføkonomen.

Les også:

— Delvis skånet for investeringsfall

For Sørlandets del vil det bli en ny hverdag for selskapene som er rettet mot det som skjer på sokkelen.

NOV er et eksempel på en sørlandsbedrift Knudsen mener kan klare seg bra til tross for investeringsfall på sokkelen. Foto: Kjartan Bjelland

— Regjerningen selv forventer en nedgang i petroleumsinvesteringene på 8 prosent neste år. Og det vil jo slå inn på selskapene som leverer til denne sektoren, sier Knudsen, som legger til at man også må ha i mente at det er en nedgang fra et rekordhøyt investeringsnivå vi snakker om.På den positive siden viser han til at Sørlandet har en stor andel av oljeserviceselskaper som er rettet mot eksport.

— NOV og Cameron leverer jo inn i det globale markedet, og nedgang på sokkelen får jo ingen direkte innvirkning her.

Les også:

Samferdselsløft positivt

På lengre sikt mener han samferdselsløftet som tas av regjeringen vil gi gode ringvirkninger for landsdelen.

Det er en stor styrke å kunne knytte seg enda tettere opp mot Østlandet og Oslo for næringslivet på Sørlandet. Og når det gjelder clusteret av olje og gass, vil veiprosjektene både østover og vestover bidra svært positivt.

Les også:

Skattefunn

Jostein Håland, KPMG Foto: KPMG

Jostein Håland, partner i KPMG i Kristiansand, har dukket dypere ned i statsbudsjettsmaterien for næringslivet.— Den kraftige økningen i Skattefunn-ordningen vil særlig oljeservicesektoren i landsdelen kunne dra nytte av, mener Håland.

Regjeringen foreslår å heve de maksimale fradragsgrunnlagene i Skattefunn fra 8 til 15 millioner kroner for egenutført Forsking og Utvikling (FoU) og fra 22 til 33 millioner kroner for summen av egenutført FoU og FoU innkjøpt fra godkjente forskningsinstitusjoner.

Les også:

Formuesskatt

Endringen i formuesskatten, der bunnfradraget økes fra 1 til 1,2 millioner kroner og skattesatsen senkes fra 1 prosent til 0,75 prosent, er positivt for familieeide bedrifter hvor kapitalen er bundet opp i virksomheten, mener Håland.

— Økningen i verdigrunnlaget for næringseiendommer, fra 60 til 80 prosent av antatt markedsverdi, gjør likevel at de som har investert i næringseiendom i mange tilfeller vil få økt formuesskatt, sier Håland.

Les også:

Mva-register og vindkraft

— Av andre mindre endringer for næringslivet økes beløpsgrensen for registreringsplikt i mva-registeret fra 50.000 til 150.000 kroner, noe som er en forenkling for de som driver i det små. Gunstigere avskrivningsregler for vindkraftsbransjen, der forskjellige rammevilkår i Norge og Sverige har favorisert etablering hos svenskene, er en annen endring som regjeringen kommer tilbake til i 2015, sier Håland.