Prisveksten i Norge kom inn på 6,4 prosent i juni, målt mot samme måned i fjor. Det viser ferske inflasjonstall fra SSB.

På forhånd ventet økonomer og analytikere at prisveksten skulle dempe seg til 6,2 prosent, ifølge estimater hentet inn av Bloomberg.

– Prisveksten fortsetter å ligge på et høyt nivå. De siste fem månedene har vi målt en prisvekst på rundt 6,5 prosent, når vi sammenligner med prisene 12 måneder før, sier seksjonssjef Espen Kristiansen i SSB i en pressemelding.

I mai lå inflasjonen her til lands på 6,7 prosent.

Tolvmånedersendringen i juni var 0,3 prosentpoeng lavere enn det som ble målt i mai, viser tallene.

– Det er energiprisene som bidrar mest til å trekke veksttakten noe ned fra mai. Prisene på både drivstoff og elektrisitet falt fra mai til juni i år, mens de steg i samme periode i fjor, sier Kristiansen.

Kjerneinflasjonen, som ser på prisveksten utenom energivarer og avgiftsendringer, kom samtidig inn på 7 prosent, en stigning på 0,9 prosent fra mai.

Matvareprisene fortsetter opp

Prisene på matvarer økte 2,5 prosent fra mai til juni, ifølge SSB-tallene. Dermed har det vært tre måneder på rad med relativt sterk prisvekst.

– Det er uvanlig at matprisene øker så mye i juni måned. Dette fører til at tolvmånedersveksten for prisene på matvarer økte i juni fra et allerede høyt nivå i mai, sier Kristiansen.

Fra juni i fjor til juni i år har prisene for matvarer og alkoholfrie drikkevarer økt med 13,7 prosent. Spesielt frukt og grønnsaker trekker indeksen opp i juni, ifølge SSB.

– Noe av oppgangen vi ser i juni kan skyldes en svekket kronekurs. Prisene på importerte jordbruksvarer steg klart mer enn norske jordbruksvarer den siste måneden.

– Klart sterkere enn ventet

Sjeføkonom i DNB Markets, Kjersti Haugland er overrasket, og trekker spesielt frem at kjerneinflasjonen er rekordhøy for andre måned på rad. Den stiger til syv prosent på årsbasis i juni, fra 6,7 prosent i mai. Det er dette inflasjonstallet Norges Bank er mest opptatt av når de setter renten. Kjerneinflasjonen er justert for avgiftsendringer og uten energivarer.

– Tallene er klart sterkere enn det både vi og Norges Bank hadde ventet. Det er overraskende, sier hun.

Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets. Foto: Gabriel Aas Skålevik

Hun sier videre at dagens tall bekrefter at vi er på vei mot renteheving både i august og september. Haugland venter i likhet med Norges bank at vi vil få en rentetopp på 4,25 prosent.

– Dette er tall som trekker i retning av høyere renter, sier hun.

Rentehopp

Renten her til lands har blitt hevet mange hakk det siste halvannet året for å roe inflasjonen og få ned temperaturen i norsk økonomi.

Den foreløpig siste hevingen kom i slutten av juni, da Norges Bank slo til med en «dobbel» renteheving opp til 3,75 prosent. Det er det høyeste siden 2008.

Sentralbanken styrer etter målet om å ha en stabil prisvekst på rundt to prosent over tid.

Inflasjonen i Norge har dempet seg noe siden toppen i fjor høst. Samtidig har den avtagende trenden vært mer forsiktig enn andre steder i verden.