KRISTIANSAND: Glencore Nikkelverk skal ha opplyst til kranselskapet Nordic Crane at et elektrofilter veide mellom 16 og 17 tonn da det skulle skiftes ut.

Da kranselskapet skulle løfte det ned, stilte de med en kran som var rigget til å løfte 17-18 tonn. Dersom det viste seg at filteret var tyngre, kunne de gjøre om riggingen eller bytte kran.

Se bildegalleri fra hendelsen her!

Slik så det ut etter at uhellet hadde skjedd på det som den gang het Xstrata (nå Glencore). Foto: Lars Hoen

Det rakk kranføreren imidlertid aldri å gjøre. Filteret var vanskelig å få løs, så de endret prosedyre underveis. Da var det ikke mulig med et prøveløft.Idet kranføreren tok tak og løftet filteret rakk han så vidt å se at lasteindikatoren viste cirka 30 tonn. Han kjente to rykk, så at kranbommen knakk og filteret dundret i bakken.

Det medførte skader på Glencores bygg for tre-fire millioner kroner, skader på kranene for nærmere to millioner kroner og stans i produksjonen. Ingen personer kom til skade.

Hendelsen skjedde for nesten fem år siden, men hvem som skal ta regningen ble nylig behandlet av Kristiansand tingrett. Det var et oppgjør mellom de to bedriftenes forsikringsselskap.

Retten mener Glencore må bære hovedansvaret for at det gikk galt, da de opplyste om feil vekt og endret prosedyren før løftet. Retten mener at kranføreren burde stilt noen spørsmål før uhellet, men at Glencore gjorde den største feilen.

Dermed må Glencore Nikkelverk og deres forsikringsselskap betale erstatning på til sammen 1,8 millioner til Gjensidige forsikring som representerte Nordic Crane.