— Vi har ikke tatt noen beslutning når det gjelder eventuelle kutt i lånerentene, sier leder for personmarked i Sparebanken Sør, Gunnar Thomassen, til Fædrelandsvennen.

Gunnar Thomassen, Sparebanken Sør. Foto: Sparebanken Sør

Norges Bank kuttet styringsrenta med 0,25 prosentpoeng til 0,5 prosent torsdag, og vurderte det som sannsynlig at renta settes ytterligere ned i løpet av året.Likevel trenger ikke det å gi noen utslag for lommeboka til boliglånskundene.

— Det er mange faktorer som spiller inn. Råvarekostnaden, eller prisen på pengene vi henter i det profesjonelle pengemarkedet for å låne ut, har gått opp. Så dermed er grunnlaget for å sette ned renten egentlig ikke til stede, forklarer Thomassen.

SR-Bank

Heller ikke i Sparebank 1 SR-Bank er det noen umiddelbare planer om rentekutt.

Ragnar Tollisen, SR-Bank. Foto: Reidar Kollstad

— Vi har ikke tatt noen beslutning ennå, men følger utviklingen til pengemarkedsrenta før vi gjør noe. Selv om den falt noen punkter rett etter rentekuttet til Norges Bank ble annonsert i går, har den steget noen punkter igjen i dag, forteller regiondirektør Ragnar Tollisen i SR-Bank.

Spareskillingsbanken

Samme svaret får vi også av Kristiansands egen lokalbank, Spareskillingsbanken.

Kenneth Engedal, Spareskillingsbanken. Foto: Rune Øidne Reinertsen

— Vi vurderer det, men avventer foreløpig og ser hva de andre bankene gjør. Vi er konkurransedyktige lokalt i forhold til fullservicebankene, selv om vi ligger litt over de rene nettbankene, sier administrerende direktør Kenneth Engedal.Noe han også har helt rett i.

Landkreditt billigst nasjonalt

Den laveste renta for et boliglån på 2 millioner kroner innenfor 75 prosent sikkerhet får du nemlig hos Landkreditt Bank. Med en nominell rente på 1,99 prosent, og en effektiv rente på 2,01 prosent (med 25 års nedbetaling, journ.anm.), sparer du drøye 6000 kroner i renteutgifter etter skatt for første år av lånets løpetid, sammenlignet med banker som Sparebanken Sør, Spareskillingsbanken, Nordea og Søgne og Greipstad Sparebank.

Flekkefjord Sparebank og Storebrand Sparebank er billigst av de lokalt tilstedeværende bankene på Sørlandet.

- To jokere

Pål Ringholm, Swedbank. Foto: Swedbank

Renteekspert og kredittanalysesjef i Swedbank, Pål Ringholm, mener det er to jokere som avgjør om lånekundene får glede av rentekutt.— Den ene er råvarekostnaden til bankene. Hva de må betale for sine innlån. Den andre er adferden til de utenlandskeide bankene som Nordea og Danske Bank. Senker de renta, følger de andre bankene etter, sier Ringholm.

Fastrentekrig

På fastrenter har det de siste dagene vært knallhard konkurranse. Danske Bank, Storebrand, DNB og Nordea ligger helt likt eller under 0,1 prosentpoeng fra hverandre både på tre, fem og ti års binding.

— Som jeg har sagt mange ganger før, er rådet mitt å binde i ti år, skal du først binde, mener Ringholm.