KRISTIANSAND: — Det ser ut til å gå langt bedre enn fryktet. Arbeidsmarkedet og den underliggende økonomien viser seg å være robuste, sier Kristiansands varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF).

Det han lenge engstet seg for, var effektene av oljeprisfallet og alle nedbemanningsrundene blant oljeservicebedrifter som NOV, MHWirth, Cameron Sense og MacGregor Norway. Erfaringsmessig rammer slike hendelser Kristiansand senere enn eksempelvis Bergen og Stavanger, som er tettere på produksjonen i Nordsjøen.

Men nå har Kristiansen samlet sammen en rekke tallindikatorer som i sum tyder på «myk landing», som han uttrykker det.

— I januar var arbeidsledigheten i Kristiansand 4,7 prosent. Seneste tall jeg har sett, er 4,0 prosent. Skatteinntektene sank riktignok med 16 prosent i april. Men april er en bitte liten måned i skattesammenheng. I mai, som er mange ganger så stor, økte skatteinngangen med hele 11,7 prosent. Så langt i år ligger vi 21 millioner kroner foran totalbudsjettet på 2,3 milliarder skattekroner, forteller varaordføreren.

— Kan det ha noe å gjøre med at endrede skatteregler gjør det gunstigere å betale inn skatt i mai?

— Effektene av endringen gjelder bare desember og januar.

Nyetableringer

Han har mer å by på.

— Tallet på nyetableringer er rekordhøyt. (443 i Kristiansand alene, 31 prosent opp i Knutepunkt Sørlandet-kommunene i første tertial, red.anm.) Og i en litt annen gate: I første tertial 2016 mottok 872 personer økonomisk sosialhjelp i Kristiansand kommune. Det er 13,5 prosent færre enn i fjor, opplyser Jørgen Kristiansen.

Når han går over til å snakke om kommunens egen økonomi, er det med åpenbar stolthet:

— Vi klarer å holde oss under gjeldstaket på 5,3 milliarder kroner. Målet om et driftsoverskudd på to prosent av inntektene ble nådd i fjor, for første gang siden 2009. Ikke nok med det; vi endte på 2,8 prosent. På toppen av det hele har vi også overoppfylt målet om en bufferkapital på 150 millioner kroner. Pengene kan være gode å ha, for det er for tidlig å varsle «faren over». Vi må følge nøye med på både skatteinngang og andre signaltall fremover.

Rente og kronekurs

— Så du er ikke helt trygg?

— Rentenivået hjelper folk med gjeld. Vi har en god mobilitet; mennesker som mister jobbene sine, er innstilt på å flytte for å få seg en ny - gjerne til Østlandet, hvor arbeidsmarkedet er godt. Eksportindustrien nyter godt av den svekkede kronekursen, lakseprisen er høy og folk bruker penger; jevnfør at handelen i Sørlandsparken økte med 4,4 prosent i fjor. Hadde Sørlandet vært en isolert, økonomisk øy, hadde jeg vært langt mer bekymret enn jeg er i dag, sammenfatter den mangeårige varaordføreren.

Han fyrer av en siste faktasalve:

— Sykefraværet i kommunen synker. I 2014 var det 8,2 prosent, i 2015 7,8 prosent. Som det ser ut nå, kan det ende enda ett prosentpoeng lavere i år.

Rustet for eldrebølgen

Jørgen Kristiansen sier at Kristiansand også ligger godt an i møtet med eldrebølgen. Han viser til et Norden-kart fra Nordregio, Nordic Centre for Spatial Development i Stockholm. Enkelt uttrykt sier det hvor mange unge som står klare til å tre inn i arbeidslivet for hver eldre som er på vei ut. Sørlandet utmerker seg positivt i både Norge og hele Norden med en rate på over 1,3. I Finland, for eksempel, er det bare sorgen og under 0,7. - De får jo ikke barn der borte! kommenterer Kristiansen og bruker faguttrykket som kartet visualiserer:

- Arbeidskrafterstatningsraten. Med forbehold for noen få kommuner, står Kristiansand og Sørlandet godt rustet til å møte eldrebølgen.

Per Helge Gumpen, største enkeltaktør i Sørlandets bilbransje, bekrefter at salgstallene stiger. Foto: Arkiv/Kjartan Bjelland

Rekordartet bilsalgVaraordføreren trekker selv fram bilsalget som en sentral indikator på samfunnsøkonomien.

— Det går bra i år også, sier han.

Per Helge Gumpen eier og driver Gumpen-konsernet, Sørlandets klart største bransjeaktør. Og han er enig med Kristiansen.

— 2015 var det nest beste bilbransjeåret noen gang, etter 1986. Utviklingen fortsetter; så langt i 2016 er økningen på fire prosent fra i fjor, opplyser han.

— Ingen mørke skyer?

— Ingen veldig mørke skyer. Folk har både kjøpelyst og fremtidstro.