Det kan oppleves som vanskelig og økonomisk utfordrende å miste jobben, og noen familier opplever at begge foreldrene plutselig blir stående uten inntekt. Det er en stor omveltning. Samtidig ser vi at de aller fleste klarer seg godt. Ledigheten i Vest-Agder er høyere enn på flere år, men den har sunket jevnt siden februar. NAV bidrar hver dag med å hjelpe arbeidssøkere til å skaffe seg jobb. En av våre viktigste oppgaver er å forebygge og dempe skadevirkningene av arbeidsledighet, og det gjør vi ved å bidra til at færre går på stønad og flere er i jobb. Det er grunnlaget for velferdsstaten vår.

Avdelingsdirektør Per Lund i Nav Vest-Agder. Foto: Reidar Kollstad

NAV jobber tett mot arbeidsgiverne, både de som rekrutterer og de som omstiller seg. For det er bedriftene som skaper jobbene. Det ser Bjørn Åstveit ut til å ha glemt i innlegget han skrev i Fædrelandsvennen 14. mai. Jeg har tidligere uttalt meg positivt til synkende ledighet og at vi ikke ser et større innslag av nye ledige fra oljerelatert sektor. Det mener Åstveit er å «stikke hodet i sanden», og at det likner på «fortrenging og tildekking». Han er bekymret for «hjerneflukt» fra Kristiansands-regionen, og mener at NAV skal bruke sine statlige virkemidler til å holde folk i regionen for en hver pris.

Når han snakker om «hjerneflukt», er det et altfor stort ord til å beskrive det som skjer i Vest-Agder.

Jeg er enig med Bjørn Åstvedt i at det ikke har noen hensikt å skjønnmale bildet av næringslivet og økonomien på Sørlandet. På samme måte tjener det ikke noe formål å svartmale. Når han snakker om «hjerneflukt», er det et altfor stort ord til å beskrive det som skjer i Vest-Agder. Det blir å skyte spurv med kanoner. Så hva ser vi egentlig?

Les også:

Arbeidsmarkedet fungerer og gjennomstrømmingen er god. Ja, det er en tøff tid for oljerelatert sektor, og det er ikke sikkert at de kommer opp igjen på samme nivå som tidligere. Det vi ser nå er at nedturen i første omgang rammer én bransje, og usikkerheten i denne bransjen fortsetter.

Vi er også klar over ringvirkningene denne bransjen har for regionen. Likevel ser vi at mange aktører bidrar til å skape nye arbeidsplasser, både arbeidsgivere, fylkeskommunen, Innovasjon Norge og inkubatorer som Innoventus sør. En god del folk med høyteknologisk kompetanse fra oljenæringen er smarte, finner på noe nytt og starter opp for seg selv i andre segmenter. Jeg konstaterer at det er nok av aktører som prater markedet ned, og jeg er sterkt uenig med Åstveit i at Sørlandet kan forfalle til posisjonen før oljealderen. En trenger ikke lete lenge for å finne eksempler på at omstilling og nedgangstider i én bransje har skapt vekst og nye muligheter i andre.

NAV ønsker på alle måter å bidra til nyskapning og nye arbeidsplasser. Det trenger regionen. Nye produkter kommer som regel fra FoU på store eksisterende arbeidsplasser, eksempelvis slik som Elkem research i Vågsbygd. Vi har gode samarbeidsnettverk i NCE Eide og GCE Node, men vi har også andre nettverk som jobber bra med nyskaping i regionen. De er pådrivere som styrker samarbeid på tvers av virksomhetene og offentlig sektor. NAV bidrar gjennom omfattende kvalifisering, inkludering og rekruttering i næringslivet.

Hvis ikke det finnes jobber her, flytter folk på seg. Så enkelt er det.

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie var nylig ute i Agderposten og etterlyste bedrifter som er på offensiven og søker om omstillingsmidler, som NAV forvalter gjennom bedriftsintern opplæring. NAV er en viktig samfunnsaktør med tanke på tiltak. Vi har et samarbeid med både bedrifter og NODE-nettverket for å imøtekomme industrien som sliter. Men da er det i første rekke for å kvalifisere folk til nytt arbeid, eventuelt om det finnes ideer knyttet til omstilling som er realiserbare. Utfordringa har ikke vært penger, men mangelen på nye ideer som kan kommersialiseres. I tillegg har regjeringen endret dagpengeregelverket både for etablering av virksomhet og utdanning. Nylig kom en stortingsmelding som sier at NAV skal komme tettere på arbeidsgiverne, en forlengelse av et arbeid som allerede er godt i gang på Sørlandet.

Men det er ikke vår rolle å styre markedet, og her tror jeg Åstveit har misforstått NAVs rolle. Et viktig premiss i arbeidsmarkedet er at det er fri flyt av arbeidskraft basert på tilbud og etterspørsel. Hvis ikke det finnes jobber her, flytter folk på seg. Så enkelt er det. Hvis NAV skulle jobbe for å konservere arbeidskraft i regionen, kunne det ha hemmet veksten i andre fylker med mangel på kvalifisert arbeidskraft.

NAV skal ikke være distriktspolitiske. Derfor har vi fokus på yrkesmessig og geografisk mobilitet når vi jobber med arbeidssøkere. For noen av dem som mister jobben kan det bety at man må flytte på seg eller pendle for å skaffe seg jobb. Økt mobilitet har gjort at stadig større geografiske områder fungerer som naturlige arbeidsmarkeder. NAVs rolle er å koble arbeidsgivere og arbeidstakere. De aller fleste har noen bekymringer, og det kan godt være at noen av dem er verdt å ta vare på. Men de aller fleste bekymringene blir det ikke noe av. Foreløpig ser det ut til at bekymringen for økt ledighet ikke har slått til. Det ser ut til at arbeidskraften som vi har i regionen er omstillingsdyktig, og det er et godt utgangspunkt for å komme ut av tøffe tider.