– Mange høyt utdannede arbeidssøkere med utenlandsk bakgrunn og norske søkere med studier fra utlandet har opplevd problemer med å bli tatt inn til intervju. Årsaken er at det har vært uklarheter rundt deres kvalifikasjoner. Med den nye ordningen vil vi sjekke kvaliteten på studiene i løpet av fem dager, og dermed gjøre det lettere både for arbeidsgivere og søkere, sier Nokut-direktør Terje Mørland.

Nokut (Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen) har i lang tid fått henvendelser fra norske arbeidsgivere som har villet sjekke kvaliteten på utenlandsstudier oppført i jobbsøkernes CV-er.

De så behovet for en systematisert ordning for alle arbeidsgivere. Gjennom den nye ordningen vil arbeidsgivere få en uttalelse fra Nokut innen fem dager, om lærestedets status, hvor lang utdanningen, hvilket nivå den ligger på og hvilket fagområde utdanningen tilhører.

Sjekker falske vitnemål

I tillegg gir de en anbefaling om hvilken grad utdanningen tilsvarer og hvor mange studiepoeng som kan gis. De vil også kunne gi tilbakemelding om vitnemålet er falskt eller fra et lærested som ikke er godkjent, noe de ikke har hatt muligheten til tidligere.

— Vi mener dette vil gi en riktigere og mer rettferdig vurdering av søkerne, og gjøre det lettere å få brukt kvalifikasjonene til høyt utdannede arbeidsinnvandrere på det norske jobbmarkedet. Vi skjønner at dette må skje raskt for arbeidsgivere i en ansettelsesprosess, sier Mørland.

Ønskes velkommen

Arbeidsgiverforeningen Abelia, som har medlemmer blant kunnskaps- og teknologibedrifter, ønsker ordningen velkommen.

— Innenfor teknologisektoren spesielt erfarer vi at mange har problemer med å få tak i nok kvalifisert arbeidskraft. Det er viktig å gjøre Norge attraktivt for folk med utenlandsk spisskompetanse. Og at vi nå får verktøy som gir en rask avklaring uten mye byråkrati på kvaliteten på arbeidssøkernes kompetanse, sier Håkon Haugli, administrerende direktør i Abelia.

Møter stengte dører

Hos Ansa, utenlandsstudentenes interesseorganisasjon, opplever de ofte at ulike karaktersystemer, grader og vurderingssystemer ved utenlandske læresteder skaper problemer for norske studenter når de kommer hjem igjen.

— Norske studenter blir stadig modigere og drar til «nye» land for å studere. Vi opplever at litt for mange møter stengte dører her hjemme fordi norske arbeidsgivere finner utdannelsene ukjente og vanskelig å forstå.

– Derfor synes vi det er veldig positivt at Nokut nå blir et profesjonelt bindeledd som forenkler prosessen både for arbeidsgivere og studenter, sier Ansa-leder Vibeke Munthe-Kaas.