Hvor mange lommebøker tror du kom til rette? Gi din stemme!

I en tid da en ransbølge skyller over hovedstadsområdet, har Aftenposten ønsket å se hvordan det står til med tilliten i den norske befolkningen.

Vi har «mistet» 20 lommebøker i hovedstadsområdet. Alle har inneholdt akkurat det samme: 300 kroner, bankkort, to visittkort med telefonnummer, kjærestebilde, diverse kvitteringer og ulike andre kort. Hvor mange kom til rette?

– Jeg vil tippe at dere har fått tilbake 12 av 20 lommebøker med bankkort i, men at noen av disse kanskje manglet litt penger, sier Fabian Stang, ordfører i Oslo.

Lommebøkene i eksperimentet ble mistet over et stort geografisk område fra Asker i vest til Romsås og Furuset i øst. Resultatene med video fra eksperimentet blir presentert i Aftenpostens økonomimagasin og på Aftenposten.no torsdag.

Norge på topp i tillit

Ordfører Stang sier han ikke lenger bruker lommebok.

– Det er gammeldags for meg. En lommebok har så lett for å bli mistet eller stjålet. Det eneste jeg har på meg er førerkort og bankkort. Overraskende mange går rundt med halve livet i lommeboken sin, sier han.

Forskning viser at graden av tillit i et samfunn betyr svært mye for innbyggernes levestandard, og Norge har tradisjonelt ligget helt i verdenstoppen.

Tipper 10 av 20

Oslo-domprost Anne-May Grasaas vikarierer denne uken for biskopen, som er på ferie. Hun tror 10 av 20 lommebøker ble returnert, hovedsakelig med penger i.

– Halvparten ville ikke vært et veldig godt resultat, men jeg tror det skyldes mer slendrian enn uærlighet. Folk er på farten og prioriterer kanskje ikke å få tak i personen som mistet lommeboken, for å levere den inn.

– Regner du med å få igjen lommeboken dersom du mister den i Oslo i dag?

– Jeg hadde gjort det jeg kunne for å få den igjen og hadde kanskje hatt et lite håp. Jeg har hatt noen opplevelser hvor jeg er blitt overrasket over folks ærlighet. Det blir veldig spennende å se resultatene av denne undersøkelsen, sier Grasaas.

Hvis du mister verdisaker som mobil og lommebok, forventer du å få dem tilbake? Si din mening i kommentarfeltet!