— Det er fristende å binde studielånsrenta, med tanke på at den aldri har vært lavere, sier privatøkonomiekspert og redaktør i Smarte Penger, Geir Ormseth, til Fædrelandsvennen.

Torsdag gikk Lånekassen ut med sine laveste fastrenter noensinne. De nye fastrentesatsene, som gjelder fra 1. mars, er på 1,677 prosent for binding i tre år, 2,021 prosent for fem år og 2,677 prosent for ti år. Flytende rente fra samme dato er på 1,9 prosent.

— Dette er de laveste fastrentene noensinne, uansett bindingstid. Den laveste renten i Lånekassens historie før dette var 1,933 prosent, skriver Anne-Berit Herstad, kommunikasjonsdirektør i Lånekassen, i en pressemelding.

Derfor er fastrentene lave

Geir Ormseth, redaktør i Smarte Penger. Foto: Smarte Penger

Ormseth viser til nedgangskonjunkturer både i Norge og utlandet som bakgrunnen for rentesatsene.— Sentralbankene konkurrerer om å svekke egen valuta for å øke eget lands konkurransekraft, samtidig som mange av dem trykker penger for å få fart på økonomien. Mye penger i markedet gjør at prisen på penger, som er renter, presses ned, forklarer Ormseth.

Han mener mye pessimisme er priset inn i fastrentesatsene.

— Spørsmålet er om de kan falle ytterligere, men det er begrenset hvor langt ned de kan gå. Oppsiden er uansett større, legger Ormseth til.

- Bind i ti år

Pål Ringholm, kredittanalysesjef i Swedbank. Foto: Swedbank

Renteekspert og kredittanalysesjef i Swedbank, Pål Ringholm, mener man bør binde så lenge som mulig.— Binder man i tre år, kan den flytende gjerne bli lavere. Men det er umulig å predikere på lang sikt, så bind for å sikre deg. Med en rente på 2,7 prosent fratrukket skatt, blir det uansett ikke mye igjen å betale, sier Ringholm.

— Bind i tre eller fem år

Ormseth holder en knapp på de to andre alternativene.

— Det er priset inn mest nedgang i tre- og femårsrentene, og dermed mest å hente der. Jeg ville ikke valgt ti år, hvis målet er å spekulere i å tjene på å binde. Er motivet ditt stabile renter over lang tid, kan du imidlertid vurdere ti år.

— De som ønsker å binde renten, kan gjøre det i perioden 10.- 17. februar. Kundene søker om fastrente på lanekassen.no, sier Herstad i Lånekassen.

23 prosent av Lånekassens over 600.000 tilbakebetalere har fast rente på studielånet sitt. Studielånsrenten fastsettes seks ganger i året, og kunder som ikke aktivt søker om fast rente, vil automatisk ha flytende rente.