— Jeg har vel sagt det før, men vi har rentedata tilbake til Babylons tid, 3000 år før Kristus, og aldri før har fastrentenivået vært så lavt som i dag, sier renteekspert og kredittanalysesjef i Swedbank, Pål Ringholm, og legger humrende til:

— Da var for øvrig renta på 20 prosent dersom du hadde pant i sølv og 30 prosent dersom du hadde pant i korn.

Rekordlave nivåer

Men tilbake til 2015 er altså fastrentene på nye rekordlave nivåer. Og det er Storebrand som kan tilby de beste betingelsene både for tre, fem og ti års binding.

Geir Skretting, Storebrand. Foto: Richard Nodeland

— Fastrente er et satsingsområde for oss, og vi har som mål å være prisledende i fastrentemarkedet, sier salgssjef Geir Skretting i Storebrands kristiansandsavdeling.Med fastrente på 1,99 prosent for tre år, 2,29 prosent for fem år og 2,99 prosent for ti år, topper Storebrand listen for samtlige av de tre bindingsperiodene.

Negativ realrente i ti år

— Om det er lønnsomt eller ei, vet man jo ikke før perioden er omme. Men for de som ønsker å sikre seg, har det aldri vært gunstigere nivåer enn nå. Tar man for eksempel utgangspunkt i tiårsrenten på 2,99 prosent, trekker fra 27 prosent i skatt og inflasjon på 2,5 prosent har man faktisk en negativ realrente på -0,3 prosent.

Se tabell over bankenes fastrenter i bunnen av artikkelen!

Ringholm: bind i ti år

Pål Ringholm, Swedbank. Foto: Swedbank

Ti år er også bindingstiden renteekspert Ringholm anbefaler.— Du bør ta utgangspunkt i forsikringstankegangen og binde i ti år. Ingen vet hvor renta er i 2025, men at den er unormalt lav, det er den definitivt, sier Ringholm.

Ormseth: bind i tre år

Økonomiekspert og redaktør i Smarte Penger, Geir Ormseth, mener det motsatte.

Geir Ormseth, Smarte Penger. Foto: Smarte Penger

— Jeg har selv bundet renten i tre år som ren spekulasjon. I det lange løp er det nemlig to ting som taler mot at veddemålet skal lønne seg. Det ene er at risikopåslaget bankene legger på de lange rentene er høyere enn på de kortere. Det andre er at dagens mørke utsikter, med valutakrig og rentekutt over hele Europa, gir mest gjennomslag i de korte rentene, sier Ormseth.Ringholm mener gamblerne heller bør holde seg til flytende rente.

— Det er ikke utenkelig at Norges Bank kutter styringsrenta til 0 eller nærmere det neste året. For de som vurderer tre års binding, ville jeg heller valgt flytende, sier Ringholm.

- Begrenset hvor galt det kan bli

Begge ekspertene er imidlertid enige om at rentenivået er svært lavt.

— Uavhengig hvilken periode du binder for er det begrenset hvor galt det kan bli. Det finnes et nedre nivå for den flytende renta, og vi nærmer oss det nå, sier Ormseth.

— Jeg ser vanskelig for meg at lånerentene kan falle under 1,5 prosent. Bankene har ikke lyst å gi innskuddskundene negative renter. Og skal de tjene penger, må de ha en margin på toppen, sier Ringholm.

Økt pågang

Hos Storebrand merker man økt pågang av kunder som vil binde:

— Det har vært en betydelig økning av lånekunder som binder renten. Både unge som ønsker å sikre seg et lavt rentenivå, men også andre kunder som klarer å betjene lån på hus og bil nå, men som er bekymret for om de klarer det hvis renta skulle stige eller noen i husstanden miste jobben, sier Skretting.

Bankenes fastrentetilbud