— Folk foretrekker å kunne komme seg dit de vil uten å ha behov for å bruke bilen, sier eiendomsmegler Svenn Erik Kvannes i Exbo på Hovden.

Urbant fjelliv

Fædrelandsvennen har sett på hvor de dyreste fritidseiendommene i Setesdal blir omsatt. Ikke overraskende er Hovden sentrum totalt dominerende. Av de ti dyreste som er solgt siden 1. august, ligger den «minst sentrale» ved Hovdeseter rundt to kilometer fra bygdesentrumet.

Flere av Setesdals dyreste hytter ligger her i bunnen av Hovdenut, med gangavstand til alpinbakken og Hovden sentrum. Foto: Tore André Baardsen

Resten flokker seg rundt restaurantene og ikke minst alpinanlegget, slik man tydelig kan se i vårt interaktive kart. Klikke deg inn på kartet og se de 21 dyreste fritidssalgene i Setesdal hittil denne sesongen.

Utvider vi søket og tar med de 21 dyreste fritidseiendommene i hele Setesdal, får vi også med en hytte rundt ti kilometer fra sentrum og en i Brokke. De resterende 19 har gåavstand til puben og skibakken. Folk som bor i byen til vanlig reiser til boligfelt også på fjellet.

Kjøperen måtte ut med 7,2 millioner kroner for denne hytta på Hovden. Det er den høyeste prisen som er oppnådd på Hovden på to år. Foto: Kurt Engen /DNB Eiendom

— Hvor ble det av lengselen etter stille og fredelig hytteliv?

— Det er rart med det. De fleste ønsker å ha det enkelt og greit. De har ikke lyst til å gå ti minutter fra parkeringsplassen inn til en hytte når de kommer opp fredag kveld med unger og alt. I stedet synes mange det er bra å være nær Hovden sentrum der de kan gå ut og spise eller å ta et glass vin, og gå hjem igjen. Det har blitt mange gode restauranter på Hovden, og folk lever et litt mer urbant liv på fjellet, sier Kvannes.

Hovden hadde i fjor de raskest voksende hytteprisene i Norge.

Drømmen lever

Hytteekspert Bjørn-Erik Øye i Prognossenteret sier at drømmen om en enslig koie på vidda, uten verken naboer eller innsyn, fortsatt lever hos nordmenn. Men det er så mange ting som skal passe inn med hyttekjøpet.

— Det er jo ofte vi eldre som kjøper hytte. Vi vil jo gjerne ha med barn og barnebarn, og tenker at de vil være i nærheten av et alpinanlegg. Så tenker vi at vi skal bruke hytta når vi blir enda eldre, og da er det greit med nærhet til infrastruktur, sier Øye, og legger til:

— Så skal vi fylle fritiden vår med så mange aktiviteter, som oppoverski, nedoverski og bortoverski, golf, hanggliding, jogging og sykling. Vi skal gå på restauranter og vi skal kunne jobbe fra hytta. Selv om vi har nærhet til naturen i sjelen, så ender vi opp med hytter i byggefelt. Men hyttene ser gjerne ut som store koier med laftetømmer og svære peiser, smiler Øye.

Selv om vi har nærhet til naturen i sjelen, så ender vi opp med hytter i byggefelt.

7,2 millioner

Kvannes har for tiden en hytte på Hovden til salgs for 2,6 millioner kroner. Han regner med at den ville vært 800.000 kroner billigere en mil unna.

— Med så lav rente som vi har nå koster det ikke så mye mer i måneden å kjøpe noe dyrere og mer sentralt, sier han.

To av sesongens dyreste leiligheter ligger i Hovden Alpin Lodge, midt i alpinanlegget. Foto: Torstein Øen

På Hovden er det denne sesongen, definert fra 1. august, solgt 10 fritidsboliger for mer enn 4,1 millioner kroner. Den dyreste i år solgte Kvannes nylig for 6,8 millioner kroner, mens DNB solgte en for 7,2 millioner i oktober, begge tett på sentrum.

— Det er jo nær sentrum det meste bygges for tiden, med nye og attraktive hyttefelt, sier Kvannes.