— Det stemmer at vi har gitt alle våre ansatte beskjed om at vi hverken vil arrangere sommerfest eller julebord i 2015, sier kommunikasjonsdirektør i National Oilwell Varco Norge, Dag Nordbø, til Fædrelandsvennen.

Avgjørelsen kommer et par uker etter toppledelsen i NOV gjennom allmøter har informert de ansatte om at det kan oppstå en situasjon med mulig nedbemanning dersom ordretørken fortsetter.

NOVs begrunnelse for å droppe julebord og sommerfest er et høynet fokus på kostnadskutt som også gir utslag i den daglige driften.

- Ryddig å gi beskjed

Dag Nordbø, kommunikasjonsdirektør i NOV. Foto: NOV

— Vi ser hvor det er mulig å være mer nøkterne og gjøre innsparinger. Da har vi kommet til at det er naturlig å sløyfe en så stor utgiftspost som sommerfest og julebord for alle våre ansatte tross alt er, sier Nordbø og legger til:- Vi syntes egentlig det var ryddig å gi beskjed om julefesten allerede nå, også med tanke på våre eksterne leverandører som arrangerer festene for oss, forklarer Nordbø.

Endrede rammebetingelser

— Ligger det noe dramatikk i at man går til det skritt å avlyse både sommerfest og julebord?

— Ikke utover det jeg allerede har sagt, men det er et uttrykk for at vi befinner oss i en svært krevende markedssituasjon, svarer Nordbø og legger til at dette gjenspeiler at alle bedrifter, også NOV, må forholde seg til rammebetingelser som har endret seg mye det siste halvåret.

NITO-tillitsvalgt i NOV, Ronny Bryne, ønsker ikke å kommentere beslutningen om at julebord og sommerfest droppes overfor Fædrelandsvennen.

— Hvilke andre kostnader kuttes?

— Vi øker bevisstheten på hva vi bruker penger på, for eksempel nytt, digitalt utstyr som telefoner og pc-er, men også hvor mye vi reiser, svarer Nordbø, som ikke vil tallfeste hvor mye kostnadskuttene utgjør, hverken for sommerfest og julebord eller for andre kostnader.

NOV dropper både sommerfest og julebord i år. En svært krevende markedssituasjon med lite nyinvesteringer og oppgraderingsjobber gjør at hjørnesteinsbedriften ser etter områder hvor det er mulig å være mer nøkterne og gjøre innsparinger. Bildet er fra hovedkontoret på Korsvik. Foto: Arkiv

Ordresituasjonen

— Har dere fått inn noen nye ordrer de siste ukene?

— Vi har gått ut med kontrakten til Johan Sverdrup-plattformen (borepakke til nærmere en milliard kroner, red.anm.), ellers har jeg ikke noen kommentarer til ordresituasjonen utover at vi er i et stramt marked, sier kommunikasjonsdirektøren.

- Aldri levert så mye utstyr

— Hvordan vil du si situasjonen har utviklet seg for NOV så langt i år?

— Nå-situasjonen er at mange har svært mye å gjøre, og vi har aldri levert så mye utstyr som nå. Samtidig er det lite nyinvestering og oppgraderingsjobber, noe som slår ulikt inn i forskjellige deler av organisasjonen. Så det er ikke lett å gi et enhetlig bilde av NOV nå, svarer Nordbø.

- Ikke tidfestet

— Hvor lenge kan dere fortsette uten nye ordrer før det blir dramatisk?

— Vi har ikke tidfestet når det blir dramatisk, men overvåker situasjonen nøye. Så har vi en åpen og god kommunikasjon med våre ansatte og vil holde organisasjonen godt orientert om situasjonen framover, sier Nordbø.

- Kutter på alle områder

DIREKTØR: Tom Fidjeland, adm. dir i Cameron Sense Foto: Arkiv

På andre siden av Byfjorden fra NOV kan administrerende direktør i Cameron Sense, Tom Fidjeland, også fortelle om et stort kostnadsfokus.— Vi kutter i alt av kostnader, og har hatt økt kostnadsfokus de siste fem kvartalene, sier Fidjeland som legger til at han ikke har noe konkret å melde angående sommerfest og julebord.

— Er det spesielle områder det kuttes på, som for eksempel reisebudsjetter?

— Vi kutter på alle områder, også reise, svarer Fidjeland, som heller ikke ønsker å tallfeste de totale kostnadskuttene overfor Fædrelandsvennen.

Ingen konkrete tiltak

Tom Harald Svennevig. Foto: Arkiv

Hos MacGregor Norway følger man også med på kostnadssiden, om enn noe mer avslappet.— Vi prøver selvfølgelig å være nøkterne, men har foreløpig ikke noen konkrete tiltak å melde om, sier administrerende direktør i selskapet, Tom Harald Svennevig.

— Gledelig at man går for den type kostnader

— Vi går inn i en ny fase med kostnadseffektive løsninger, ikke bare for teknologi, men også måten man driver på, mener Node-sjef.

- Gledelig at man går for denne type kostnader

— Det virker veldig fornuftig, og det er gledelig at man går for denne type kostnader fremfor personell, sier Node-leder Anne Grete Ellingsen når hun får høre at NOV dropper sommerfest og julebord for å gjøre innsparinger i en krevende markedssituasjon.

Node-boss Anne Grete Ellingsen mener dette er tiden for å utvikle nytt og bedre utstyr, og ikke minst få innpass for det. Foto: ARKIV

Node-lederen mener vi må ta innover oss at vi går fra veldig gode tider til en mer normalisert situasjon.

— Tilbake til 2013-nivå

— 2014 var «all-time high». Nå går vi tilbake til 2013-nivå, og det viktigste vi gjør er å utvikle bedre og billigere teknologi, samt beholde kompetansen i Agder til den nye oppturen kommer, sier Ellingsen.

Av de 10.000 fast ansatte og mellom 1000 og 3000 innleide i Node-klyngens bedrifter, tror hun det er de sistenevnte som merker det mest.

— Medlemsbedriftene sitter litt på gjerdet, vurderer situasjonen og ser det hele an, men samtidig øker mange sin innsats på forskning og innovasjon, og det er svært gledelig, sier Node-sjefen.