Norsk lønnsvekst de siste tiårene er helt i særklasse. Med olje som drivkraft har vi kommet i verdenstoppen, utfordringen er å ta vare på veksten som må til for å holde oss der.

For første gang var sentralbanksjefen invitert til å vise lysbilder og holde foredrag for partene i lønnsoppgjøret.

Han begynte med å advare mot å tro at han ville svare på konkrete spørsmål, eller at han ville komme med anbefalinger til partene.

— Jeg kommer til å motstå et hvert spørsmål om prosenter, innledet han.

Så viste han en plansje som skulle forklare den nære sammenhengen mellom lønn, priser og kostnader. Et nytt bilde viste effekten av lavere lønnsvekst.

Det vil i følge sentralbankens beregningsmodeller slå ut i lavere prisvekst, som igjen vil føre til at Norges Bank setter ned renten. Dermed øker produksjonen og ledigheten synker. Lavere rente vil også gi en svekket kronekurs, som også stimulerer økonomien.

— Dette er realiteter vi ser på når vi fastsetter rentenivået, sa han.

Verdensmester

Fra 1900 til 1970 lå Sveriges nasjonalinntekt delt på antall innbyggere 20 prosent høyere enn tilsvarende tall i Norge. Nå ligger vi 50 prosent over svenskene.

— Noe skjedde, og det har med olje å gjøre, sa sentralbanksjefen.

Et av resultatene er at norske lønner ligger 25 prosent høyere enn svenske.

Uten å fortelle lønnsforhandlerne at de må ta seg sammen, sa Olsen at lønnsveksten må følge produktiviteten.

— De siste 10-12 årene har reallønnen økt med litt over 40 prosent. Produktivitetsveksten står for halvparten, sa han med mild stemme.

Fortsatt uten å gi råd eller formaninger, sa han at det ikke er slik at lønnsveksten på sikt « bør » tilpasses produktiviteten. Den « vil» tilpasse seg.

Lottovinner

At det har gått bra i Norge skyldes at råvarene vi eksporterer har fått god pris, mens industriproduktene vi importerer er billige. Utfordringen er hva som skjer om, eller når, prisen på olje og annet vi eksporterer faller. Da er det lønnsforskjeller begrunnet i høy produktivitet som er bærekraftige.

- Men spist er spist, spørsmålet er mer om det fortsetter. Dere har svaret, sa han til Fellesforbundet og Norsk Industri.

- Partene har svaret, sier jeg. Det er erfarne parter.

Så sluttet han med:

— Det er ikke så mye vi økonomer kan svare veldig klart på altså, beklager.