- Hadde betalt mye for å se Arve "Egon" Opsahl på 500-lappen iført skalk med sigar i munnviken foran Botsen, skriver en leser. Foto: Bjørn Sigurdsøn/ Scanpix

Forslag som Gunnar «Kjakan» Sønsteby, Hjalmar «Hjallis» Andersen, Hamsun og Anne Cath. Vestly går igjen hos mange. Også Nils Henrik Abel, Thor Heyerdahl, Haldis Moren Vesaas og Ivo Caprino blir foreslått.

— Hadde betalt mye for å se Arve «Egon» Opsahl på 500-lappen iført skalk med sigar i munnviken foran Botsen, skriver en leser som kaller seg Feynman32

- Ingen nålevende personer

— Hvis det fortsatt blir portretter på sedlene, blir det uansett ingen nålevende personer avbildet, sier kommunikasjonsrådgiver Therese Riiser Wålen i Norges Bank.

Hun forklarer at sedlene tradisjonelt har vært dekorert med portretter at sikkerhetshensyn - vi mennesker har nemlig langt lettere for å kjenne igjen et ansikt, enn for eksempel en bro eller en fjelltopp.

Men ifølge Wålen er det langt fra gitt at det blir portretter på sedlene denne gangen. Banken ber derfor publikum om innspill på andre ting og temaer de ser for seg kunne ta seg ut på sedlene.

— Vi er ikke på det nivået ennå at vi bestemmer konkrete personer. Det vi først og fremst er ute etter nå, er innspill på tema -skal det være for eksempel vitenskap, viktige samfunnspersoner eller historiske personer, sier hun.

- Elg, stavkirke, vikingeskip og fjord. Og selvfølgelig oljeplattform på 1000-lappen, foreslår John Otto Sunde.

Forslaget med oljeplattform på 1000-lappen er populært hos mange, mens noen lesere mener det er utelukket ettersom Angola allerede har brukt motivet på sine sedler.

Vikinger og dyr

Noen foreslår også tema på kjente personer fra vikingtiden, eller fra norske folkeeventyr.

— De store rovdyra våre: Ulv, gaupe, bjørn, jerv og kongeørn på hver sin seddel, foreslår Kari Wenche Fossum.

- Store Skagastølstind eller Stetind, foreslår Sigurd Slettemark Hovden, som ser ut til å være en turglad fyr.

Hva eller hvem mener du kan egne seg som motiv på de nye, norske sedlene? Si din mening i avstemningen - og fortsett debatten i kommentarfeltet under og på Facebook.com/nyseddelserie

Norges Bank har nå satt ned en ekspertgruppe som skal konkludere på tema for seddelserien. I ekspertgruppen sitter blant annet historikere og kunsthistorikere, designere, antropologer og statsvitere.

Når tema er landet, blir neste steg å finne eventuelle personer eller motiver som skal illustrere temaet. Mot slutten av prosessen vil det trolig bli lyst ut en kunstnerkonkurranse om selve utformingen. Norges Bank vil ikke si noe om hva prosjektet vil koste.

Ingen belønning

Wålen sier gruppen vil gå nøye gjennom innpillene fra publikum for å danne seg et bilde av hva folk i Norge mener om saken. Men forslag som eventuelt skulle bli brukt, vil ikke bli honorert.

— Får de ikke engang heder og ære?

— Det er mange kanaler i dag man kan bruke for å skaffe seg det selv.

— Hva synes du om forslaget om portrett av Egon Olsen på 1000-lappen?

— Hehe! Jeg vil helst ikke kommentere enkeltforslag. Men vi blir glade for alle forslag som kommer, sier Wålen.