Riksmekler Kari Gjesteby måtte gå solid på overtid for å forsone Kristin Skogen Lund og Roar Flåthen. Foto: Gunnar Kagge

Alle ansatte i bedriftene som omfattes av meglingen får 75 øre mer i timen. I tillegg får de som tjener under 90 prosent av gjennomsnittlig industriarbeiderlønn (406 000 kroner) 1,40 i timen.

Nattens resultat vil danne mønster for resten av arbeidslivet. De aller fleste i privat næringsliv skal ha lokale forhandlinger, for dem er nattens resultat bare en liten del av årets lønnstillegg.

Trendbrudd

Både LO-lederen og NHO-sjefen sa at resultatet er et brudd med de siste årenes lønnsoppgjør.

— Rammen er på 3,4 prosent, det er langt under fjorårets 4 prosent og langt under lønnsveksten alle fra regjeringen til Statistisk sentralbyrå spådde, sa LO-leder Roar Flåthen i natt.

Løsningen satt langt inne. Aftenpostens kilder i YS og LO legger skylden for at det tok så lang tid på arbeidsgiverne. De tok i alle fall ikke ansvar for forsinkelsen selv.

Men da løsningen var i havn, ga NHO-sjef Kristin Skogen Lund uttrykk for at hun var fornøyd, selv om det ble i dyreste laget.

— Vi har et lønnsnivå som ligger veldig høyt i forhold til landene vi handler med, sa Skogen Lund.

Hun understreker at NHOs delegasjon har vært preget av et sterkt samhold.

— Vi forsto jo at vi måtte gi noe, både generelt og som lavlønnstillegg, sa hun.

Frykt og beven

Men det var vanskelig for henne å godta tillegget til de lavlønte. NHO ønsket å legge grensen på 85 prosent, da ville langt færre fått tillegget.

LOs krav da de brøt forhandlingene var 1 krone til alle og 2 kroner ekstra til de lavest lønte.

På spørsmål om han deler Skogen Lunds frykt for at noen bedrifter kan få problemer på grunn av lønnsveksten, svarte ikke Flåthen direkte.

— Nei, de som får mest er de lavest lønte, og resultatet har en god kvinneprofil. Skal disse gruppene henge med, må de få et løft i de sentrale forhandlingene, sa han.

Trendbrudd

Kristin Skogen Lund la vekt på at dette resultatet markerer et trendbrudd, i forhold til tidligere oppgjør. Flåthen har gjort ferdig sitt siste oppgjør som LO-leder og ville ikke legge føringer for arvtageren.

— Men det gir grunnlag for et fornuftig oppgjør også neste år, sa han.

Unødvendig

YS er ikke like sterke i privat sektor som LO, men godtok meglerens forslag til løsning samtidig med LO. Den nye YS-lederen Jorunn Berland var godt fornøyd med resultatet, men ikke særlig imponert over veien dit.

— Dette burde vi kunnet komme frem til gjennom forhandlinger, sa hun.

Hun mener det var unødvendig å trekke inn megleren og skape så mye dramatikk.

Veien videre

LO og NHO er såkalte frontfag. De fleste andre grupper i arbeidslivet vil følge samme mønster. Her er de neste områdene som skal forhandle:

Tirsdag 9. april: Sykehus, NRK og andre overleverer krav til Spekter

Fredag 12. april: Forhandlingstart i staten og kommunene

Tirsdag 30. april: Forhandlingsfrist stat og kommune

Siste halvdel av mai: Eventuell streik i stat og kommune