Det er ikke bare LO og NHO som må bli enige for å unngå streik. LOs streikeuttak er tenkt å skape dype konflikter i NHOs forhandlingsdelegasjon.

LOs mål med streiketrusselen er å unngå streik. For å oppnå det, spiller organisasjonen bevisst på motsetningene i Næringslivets Hovedorganisasjon. Streikeuttaket gjør livet så vanskelig som mulig for NHO-sjef Kristin Skogen Lund.

Før forhandlingene startet for en måned siden, mente både arbeidsgiverne og LO at det var mulig å finne en løsning gjennom forhandlinger. Hovedgrunnen til at de måtte i megling, er de interne motsetningene i NHO.

De rike presser

Særlig teknologibedriftene som leverer til oljenæringen har penger nok til å betale seg unna en streik. Det er derfor nesten 5000 verftsarbeidere risikerer å streike fra i morgen, om det mot formodning går galt hos megleren.

De har ikke noe å tjene på en konflikt. LO har krevd 1 krone timen for dem, verftsarbeiderne kan regne med å ta ut langt mer lokalt.

Men arbeidsgiverne deres veier tungt i NHOs forhandlingsdelegasjon. LOs mål er at de skal presse representantene for lavlønnsbransjene til å gi etter. Kampen dreier seg ikke om dem som tjener en god industriarbeiderlønn, men om arbeiderne som ligger under gjennomsnittet. I LOs streikeuttak er de representert ved bryggeriarbeidere, fergemannskap og buss-sjåfører.

Beskytter de svake

Det er verdt å merke seg at for eksempel hoteller og fiskeforedlingsindustrien er unntatt. LO har vært opptatt av å verne bedrifter som sliter økonomisk.

Når fergene langs kysten og bussene i Oslo slutter å gå, merkes streiken øyeblikkelig. Det er et vilkår for at kampen kan krones med seier. Bryggeriene tåler en streik. Dessuten åpner nærings— og nytelsesmiddelarbeidere sitt landsmøte søndag, de er klare for kamp.

Splitt og hersk

Flere av verftene som tas ut i en eventuell streik tapte nylig en sak i Høyesterett, etter at de saksøkte Staten i et spørsmål om utenlandske arbeideres rettigheter. Man skal ikke være veldig konspiratorisk for å tenke at dette er "takk for sist" fra LO, som hadde stor interesse av saken.

Slike anklager dukker stadig opp, for eksempel skjer det ofte at streikeuttaket rammer bedriftene som er representert i arbeidsgivernes delegasjon. LO vil aldri innrømme at det ligger slike "personlige" motiver bak streikelistene.

Rammet Høyre

Disse anklagene om at forhandlerne rammes hardt var sterke under hotellstreiken i 1996. Det toppet seg da arbeidsgiverne måtte utsette sitt årsmøte, hotellet de hadde bestilt var i streik.

Det samme måtte fagbevegelsens politiske motstander Høyre, som flyttet vårens landsmøte i Haugesund til høsten og Ålesund.

Både i 2000 og 2002 sto Høyres landsmøtehoteller på streikelistene, det ga store praktiske problemer for partiet.

Viktig strategi

Fagbevegelsen må tenke seg godt om før de setter opp streikeuttaket, sier Fafo-forsker Åsmund Arup Seip.

- Publikum må merke at det er streik, samtidig må man unngå å skape så store problemer at det blir lønnsnemnd, sier han.

- Så må man ha en fornuftig opptrappingsplan slik at det ligger en trussel der. Dessuten må det være bedrifter som tåler en stans økonomisk, så ikke de streikende ødelegger egne arbeidsplasser. Dessuten er det viktig å spille på motsetningene hos motparten.

YS i utakt

LOs konkurrent YS har også meglingsspurt med NHO i kveld. De har delvis valgt en helt annen strategi.

LO og YS deler buss-sjåførene mellom seg. Derfor blir en streik bare effektiv om de samarbeider. De har tatt ut medlemmene sine i de samme bedriftene i regionene Oslo og Midt-Norge.

Men der stanser likhetene. LO kommer til å ramme folk flest ved at bussene står og mange ferger må gå til havn.

YS har i tillegg tatt ut de som fyller bensin på Gardermoen. Det truer særlig flypassasjerer som skal på langtur. På litt sikt vil folk flest på Østlandet merke en streik ved at det kan bli vanskelig å fylle tanken på bilen. En håndfull ansatte ved oljeanlegget på Sjursøya kan stanse utkjøringen av drivstoff.