Hverken Rolf Reikvam eller ektefellen mener det er relevant å koble det politiske engasjementet for Moskva-skolen med utsmykningsoppdraget. Det har ingen sammenheng, sier de to.

Det norsk-russiske skoleprosjektet, drevet i samarbeid mellom Skedsmo vgs. og russiske myndigheter, er nå under gransking i fylkeskommunen. Fylkesrevisjonen har avdekket omfattende pengerot, der den russiske rektoren skal ha misbrukt norsk, offentlig støtte. Skedsmo-rektor og styremedlem i Moskvaskolen, Rune Grahn, måtte gå på dagen som følge av avsløringene.

Som leder av fylkesskolestyret, var Reikvam helt sentral da Moskva-skolen ble etablert i 1994. Reikvam erklærer seg som engasjert tilhenger av denne typen internasjonalisering. Han har besøkt skolen flere ganger, blant annet i forbindelse med åpningen og en komitéreise på Stortinget.

Talte Moskvaskolens sak

Rolf Reikvam var leder av Kirke-, undervisnings— og forsknings­komiteen på Stortinget i perioden 2001-2005, og medlem av komiteen perioden før, samt 2005-2006. Han satt på Stortinget til valget i 2009. Moskva-skolen var fra starten finansiert av Akershus fylkeskommune, med en viss UD-støtte som etter hvert forsvant.

Høsten 1999 og våren 2000 jobbet Reikvam aktivt for å få Moskva-skolen inn på statsbudsjettet. Han reiste saken i komiteen, tok det opp med statsråd Jon Lilletun (KrF) og var den direkte foranledningen til at Akershus fylkeskommune fikk et møte med departementet våren 2000, der det ble enighet om støtte. Da enigheten skulle stadfestes i Stortingets behandling av revidert budsjett for 2000, hadde Stoltenberg erstattet Bondevik som statsminister, men Reikvam fikk fortsatt flertall for sitt forslag. Reikvam mener selv å huske han også var i kontakt med Ap-statsråd Trond Giske om saken.

Siden har den engasjerte gruppen ansatte på Skedsmo vgs., som driver Moskva-skolen fra norsk side, mottatt statsstøtte hvert år. Men det var ingen permanent ordning. Budsjettposten kunne strykes hvert eneste år. Lederen av Stortingets kirke-, utdannings— og forskningskomité var en viktig alliert, selv om han satt i opposisjon. Og fra 2005 satt Reikvams SV med regjeringsmakt.I 2003 hyret Skedsmo-rektoren inn Reikvams ektefelle, som er kunstner på si, til å utsmykke lærerværelset på Skedsmo vgs. Tidligere Skedsmo-rektor Rune Grahn ønsker ikke å kommentere saken. Dagens Skedsmo-ledelse kan ikke dokumentere noen alternative tilbydere til oppdraget.

Leverte kjøkken

I 2004 fikk Rolf Reikvam levert et furukjøkken, snekret på bestilling og montert av byggfagelever fra Skedsmo. Han betalte ifølge faktura 20 000 kroner.

Reikvam sier skolen leverte en del kjøkken til private på denne tiden, og avviser blankt at han fikk særbehandling.

- Jeg fikk ikke kjøkkenet spesielt billig og jeg måtte vente i kø som andre, til skolen hadde ledig kapasitet.

Ifølge nytilsatt rektor Stein Pettersen er det dokumentert at det ble laget 15 kjøkken, fra anslagsvis 1996 til ny læreplan stanset slike oppdrag i 2006. De 15 gikk til lærere, elever, offentlige bygg og i noen tilfeller til eksterne kunder. Tilbudet ble ikke markedsført, lærerne skaffet slike oppdrag.

Pettersen sier at faglærerne ikke oppfattet at Reikvam ble særbehandlet.

Begeistret for kunsten

Reikvams ektefelle, Randi Fjørstad, sier at det var tidligere Skedsmo-rektor Rune Grahn som falt for hennes oljemalerier på en utstilling hun hadde i 2003. - Han ble så begeistret for bildene at han ville kjøpe noen med én gang. Men det fikk han ikke. Så spurte han om jeg tok på meg utsmykningsoppdrag.

Ni måneder senere ringte Grahn til Fjørstad og tilbød henne oppdraget. Hun leverte seks oljemalerier, og designet et eget servise for skolen. I tillegg deltok hun i en gruppe som hadde ansvar for å pusse opp lærerværelset, velge ut farger til veggene og kjøpe inn møbler som sto i stil. For jobben fakturerte hun drøyt 90 000 kroner.

Misliker beskyldninger

Fjørstad sier hun aldri har tenkt tanken at det kan være en kobling mellom hennes manns engasjement og oppdraget.

- Hadde jeg hatt mistanke om det, ville jeg sagt nei øyeblikkelig. Grahn ble begeistret for bildene. Jeg regnet med at de hadde valgt meg ut gjennom en demokratisk prosess på skolen.

Heller ikke Reikvam ser noen mulig forbindelse mellom sin egen innsats og kunstkjøpet.

- Men du forstår vel hvorfor spørsmålet reises?

- Nei, jeg er ikke i nærheten av å forstå det. Dette er beskyldninger jeg misliker sterkt. Jeg har overhodet ikke gjort noe jeg ikke burde ha gjort.- Kan du utelukke at dere har fått fordeler uten å være klar over det?

- Ja, jeg er helt sikker på at det ikke har noe med det å gjøre. Det er ingen som har sagt noe til meg om det, i hvert fall.

Avventende rådmann

- Skolen hadde fullmakter til å kjøpe inn kunst. Vi må finne ut av om innkjøpsreglene er brutt, sier fylkesrådmann Trond Ole Bamrud i Akershus.

- Burde rektor holdt seg unna å tilby oppdrag og levere kjøkken når Reikvam satt i den posisjonen han gjorde?

- Jeg ønsker ikke å ha noen bastant mening på det nåværende tidspunkt, sier han.