— Slår man sammen omsetningen til de to selskapene, blir det nok Norges største stålgrossist, sier administrerende direktør i Leif Hubert Stål, Tom H. Larsen.

Mandag ble det kjent at Leif Hubert AS blir eneeier av Norsk Stål, etter å ha kjøpt opp aksjeandelen til indiske Tata Steel.

Fra deleier til eneeier

For bare fire måneder siden kjøpte Hübert 50 prosent av selskapet fra svenske SSAB, og ble med det deleier av Norsk Stål sammen med den indiske stålprodusenten.

— Det lå nok ikke i planene at vi skulle bli eneeier da vi kjøpte oss opp i Norsk Stål i februar, opplyser Larsen.

Etter grønt lys fra EU-kommisjonen, kjøpte nemlig Leif Hubert AS 50 prosent av aksjene i Norsk Stål AS av svenske SSAB, som måtte selge for å få lov til å overta finske Rautaruukki - i Norge kjent for stålleverandøren Ruukki.

At Norsk Stål likevel ligger an til å bli et heleid datterselskap av Leif Hubert AS, kommenterer Larsen slik:

— Jeg vil ikke si konkret hva som var årsaken til at vi nå går inn og blir eneeiere, men Tata ville nok ut av selskapet for å fokusere mer på stålproduksjon, sier Larsen og legger til:

Må godkjennes

— Men det er viktig å presisere at oppkjøpet først skal godkjennes av Konkurransetilsynet, og det kan fort ta opp mot 25 dager.

Prosessen med å integrere Leif Hübert Stål AS og Norsk Stål AS vil starte så snart en eventuell godkjenning fra Konkurransetilsynet foreligger. Foto: Rune Øidne Reinertsen

— Hva skjer med de ansatte?- Per i dag er det ingen grunn til å tro det vil skje noen endringer der, svarer administrerende direktør.

Om hovedkontoret vil bli liggende i Søgne eller Asker, hvor Norsk Stål pr i dag har sin base, er foreløpig ukjent.

— Det har vi ikke tatt noen beslutning rundt, men det spiller liten rolle hvor hovedkontoret blir. Vi har avdelinger rundt om i landet, og selv sitter jeg i Larvik, svarer Larsen.

— Det vi har sett på er et felles IT-system. Så vil vi jo også få større innkjøpskraft sammen, fortsetter han.

Fallende omsetning

Norsk Stål har nemlig hatt en fallende omsetning og stadig dårligere resultater fra 2011 til 2013. Omsetningen har falt med en halv milliard kroner, mens et overskudd på rundt 50 millioner kroner har snudd til et underskudd på 18 millioner.

— Vi har planer om å snu trenden, men tallene sier samtidig noe om stålmarkedet i Norge. Volummessig faller det hvert eneste år, forklarer Larsen.

Leif Hubert Stål har på sin side en svakt stigende omsetning i samme periode, men med nedgang fra 2012 til 2013. Resultat før skatt falt også med rundt 15 millioner kroner det siste året av treårsperioden.

Mørke markedsutsikter

— Markedet er generelt rolig om dagen, så vi skulle gjerne hatt litt mer aktivitet. Norsk Stål har fått et oppdrag i offshoremarkedet, og det lille de har fått er det eneste som har vært å hente i det norske markedet, sier Larsen.

— Ser det lysere ut på sikt?

— Egentlig ikke.

— Så effektivisering må til?

— Det er nok en av tingene vi er nødt til å se på, svarer Larsen.

Leif Hübert selv, som er tredje generasjon til å eie og drive stål-, industri-, eiendoms- og investeringskonsernet Leif Hübert AS i Søgne, har henvist Fædrelandsvennen til Tom H. Larsen for kommentarer.

Vi har også forsøkt å komme i kontakt med adm. dir. i Norsk Stål, Morten Danielsen, uten hell.