Partene har ikke meglet i det hele tatt, før de høyst sannsynlig bryter meglingen onsdag. Det er en formalitet. Da kan LO true med streik.

I dag overleverer LO og YS listene over hvilke bedrifter som blir tatt ut i streik fra mandag morgen. Streikeuttaket kan bli omfattende, for å fortelle arbeidsgiverne at de spiller høyt dersom det ikke legges mer penger i potten.

Da LO og NHO brøt forhandlingene torsdag før påske, ble mange forbauset over den hissige stemningen mellom forhandlingslederne Roar Flåthen og Kristin Skogen Lund.

Da hadde LO, ifølge flere kilder, fremmet krav om 1 krone til alle og 3 kroner til de med lavest lønn. NHO var villig til å diskutere, men gjorde det klart at både generelle tillegg og lavtlønnstillegget måtte ligge på et helt annet nivå.

Dessuten krangler organisasjonene om hvem som er lavtlønnet. LO mener at det er de som tjener under 90 prosent av snittet for industriarbeidere, mens NHO vil legge streken ved 85 prosent.Etter det Aftenposten forstår ligger svært mange LO-medlemmer mellom 90 og 85 prosent. Derfor vil mange gå glipp av de to ekstra kronene, om NHO får jekket ned lavtlønnsgrensen.

Utsatt pensjon

LO gikk inn i oppgjøret med mål om å få satt ned et utvalg som skal utrede tjenestepensjonsordningene i private bedrifter. Dette gjelder ikke folketrygden og det politiske pensjonsforliket, men hvordan bedriftenes tilleggspensjoner skal sikres og tilpasses.

LO vil gjerne avtalefeste disse pensjonene, slik at arbeidsgiverne ikke kan forandre dem etter eget ønske. NHO frykter at et slikt utvalg vil være en snøball som begynner å rulle, og som ved neste års lønnsoppgjør er blitt så stor at den ikke lar seg stoppe.

Kilder på begge sider av forhandlingsbordet sier at LO har gitt opp dette kravet. Dermed må de vente til neste års hovedoppgjør.

Liten streikefare

Årets oppgjør er et mellomoppgjør, hvor det i prinsippet bare skal forhandles om justeringer i lønnsnivået. Før forhandlingene ble brutt hadde ikke de store forhandlingsdelegasjonene arbeidet mange timer.

Loven pålegger partene å megle i ti dager før de kan rasle med streikevåpenet. I denne perioden med "frivillig megling" har forhandlerne hatt lang påskeferie. Den samme loven pålegger partene fire dager med "tvungen megling" etter dagens brudd.

Det blir neppe særlig møteaktivitet før lørdag. Temperaturen kommer ikke til å stige før søndag ettermiddag. Partene har egentlig ikke så mye å snakke om, det er grenser for hvor mange dager man kan bruke på å prute om tiøringer.

Dette er første gang siden 2003 at mellomoppgjøret ender i megling. Det er svært lenge siden Norge har opplevd streik i et slikt oppgjør. Aftenpostens kilder sier at noe må gå helt uventet galt om meglingen også bryter sammen og det blir streik.