Roar Flåthen og Kristin Skogen Lund hadde med seg sine nestkommanderende, Tor-Arne Solbakken (delvis skjult) og Svein Oppegård da de brøt forhandlingene. Foto: Gunnar Kagge

Forførste gang på 10 år må LO og NHO be Riksmekleren om hjelp i et mellomoppgjør,der man egentlig bare skal forhandle om å justere lønningene i takt medprisstigningen og den økonomiske utviklingen.

LO-lederRoar Flåthen leder sitt siste lønnsoppgjør, han møtte arbeidsgiversjefenKristin Skogen Lund, som debuterer i årets oppgjør. De to var enige om fristtorsdag kveld, selv om avtalene ikke løper ut før første påskedag.

Nåtreffes de igjen før Flåthen går av på LO-kongressen i mai. Det møtet blir hosRiksmekler Kari Gjesteby fredag 5. april. Da skal de megle frem til søndagkveld.

Blirde ikke enige, rammes landet av streik om morgenen mandag 8. april.

-Det blir i tilfelle historisk, om vi må streike i et mellomoppgjør, sierFlåthen til Aftenposten.

Krangler om 1 krone

Bruddetskyldes at LO sto beinhardt på kravet om 1 krone i timen til alle, og etter detAftenposten forstår 3 kroner til de lavtlønnede.

Iden halvannen uken som har gått siden forhandlingsstart var det bare kontaktmellom forhandlingsledelsen helt til i går. Da begynte forhandlerne for fullt.

MensFlåthen nøyde seg med å si at det ikke var mulig å bli enig om tilleggene, gikkKristin Skogen Lund hardere ut.

— LO har predikert moderasjon i hele vinter, men vi har ikke sett snev avdenne moderasjonen i kravene de har stilt i forhandlingene. Med sine krav erarbeidstakersiden i ferd med å forhandle bort arbeidsplasser, sier hun.

Intern strid

Særligfastlandsnæringer som arbeidsliv og treforedling sliter tungt. På den andresiden står oljenæringen, som vil gå med på mye for å unngå streik.

Detkrangles også om hvem som skal få ekstra tillegg. LO mener at de lavest lønnedemå få noe ekstra. Partene krangler om hvem som kan regnes som lavlønnede, demsom tjener 90 eller 85 prosent av gjennomsnittet.

LOgikk inn i oppgjøret med krav om at man skulle sette ned grupper for å utredetjenestepensjoner. Dette har NHO klart avvist, med henvisning til at åretsforhandlinger er et mellomoppgjør, der utelukkende lønn står på dagsorden.

Myetyder på at pensjonskravet er lagt dødt, men det kan dukke opp i innspurten.

Tariffkalender

Gåroppgjøret til megling, kan det tidligst bli streik mandag 8. april.

Herer de viktigste datoene i lønnsoppgjøret fremover:

Søndag 7. april: Meglingsfrist ved midnatt

Mandag 8. april: Eventuell streikestart

Tirsdag 9. april: Sykehus, NRK og andre overleverer krav tilSpekter

Fredag 12. april: Forhandlingstart i staten og kommunene

Tirsdag 30. april: Forhandlingsfrist stat og kommune

Siste halvdel av mai: Eventuell streik i stat og kommune