Høsthimmelen over golfbanen på Bogstad viser seg fra sin beste side den siste helgen før banen skal vinterstenges. Den er knallblå – akkurat som spillerne på banen. Høyre-velgere: Bård Tobiasson (fra venstre), Jan Rosenberg, Kari Storkaas og Staffan Wikström. Foto: Stein J BJørge
Høyre-velgerne: Fjerning av arveavgiften, økte pensjoner, bedre veier og mindre offentlig byråkrati. Det er noen av sakene Jan Rosenberg (fra venstre), Bård Tobiasson, Staffan Wikström, Kari Storkaas håper en ny regjering vil få gjennomført. Men først vil de gi blå litt tid. Foto: Stein J BJørge

Marit Kjellstad, Frp-velger og alenemor til fem, sliter med å få endene til å møtes. Hun håper Frp øker barnetrygden. Golfspillerne på Bogstad er trofaste Høyre-velgere og har helt andre forventninger til en blå regjering.

— Jeg har ikke råd til å sende barna på aktiviteter. Det gjør vondt, sier Marit Kjellstad.

Morgenrushet er over og de fleste barna er sendt av gårde til skolen. I matpakkene deres er brød og pålegg fra billigmerket First Price. I dag fikk de også med en bolle med frukt.

— De får det når jeg har råd til det, forteller Kjellstad ved kjøkkenbordet i huset på Stovner i Oslo.

Alenemoren til fem barn fra fire til 17 år har ikke jobbet siden hun fikk en skade under en av fødslene. Kjellstad er klar på hva hun ønsker seg fra en blå regjering: Økninger i barnetrygden. Den har stått stille siden 1996. I den samme perioden har det generelle prisnivået i Norge steget med 38 prosent.

Fra stand til stand

I høst gikk Kjellstad fra valgkampstand til valgkampstand på Karl Johan for å høre om partiene ville gjøre noe med satsene. Frps mann, som sa at partiet ville gjøre forsøk med differensiert barnetrygd, var den eneste som overbeviste.

Frp har uttalt flere ganger at de vil prisjustere barnetrygden, noe som ville gitt rundt 330 kroner mer pr. barn i måneden.

- Jeg har ikke råd til å sende barna på aktiviteter. Det gjør vondt, sier Marit Kjellstad. Hun er alenemor til fem barn. Foto: Stig B. Hansen

— Det merker du veldig godt, særlig når du er alenemor. Da kunne jeg sluppet å porsjonere ut til ungene. Jeg synes det er bra å kunne kjøpe klær til alle på en gang, i stedet for å si at «du må fryse til neste gang».Frps familiepolitiske talsperson Solveig Horne har tidligere uttalt at det er en skam at barnetrygden har stått stille så lenge. Men den nevnes ikke i den nye regjeringserklæringen, og hun kan ikke love noe.

— Nå må vi først se på budsjettet, og så se om vi kanskje kan få spilt inn barnetrygd, sier Horne nå.

Stoltenberg melder sin avgang

Den rødgrønne regjeringen legger i dag frem sitt siste statsbudsjett. Så vil statsminister Jens Stoltenberg meddele Stortinget at han går av – før han leverer sin avskjedssøknad i ekstraordinært statsråd hos kong Harald klokken 13. De blå går umiddelbart i gang med å kartlegge hvilke justeringer de rekker å gjøre i det rødgrønne budsjettet. Kjellstad er ikke i tvil om at økt barnetrygd bør stå høyt på regjeringens prioriteringsliste.

Hun har stemt Frp ved nesten alle valg og er også opptatt av eldreomsorg og integrering. Hun synes det er viktig at minoritetsbarn lærer norsk i barnehagen. Barna hennes har mange minoritetsspråklige klassekamerater, og Kjellstad har opplevd å måtte irettesette egne barn for å snakke gebrokkent. — Tradisjonelt er det SV og Arbeiderpartiet som har sagt at de vil ta vare på de svake i samfunnet?

— Det har de ikke gjort, jeg sitter jo der selv. De konsentrerer seg om alt mulig annet, gjerne utenfor grensene våre. De sender milliardbeløp hit og dit. Jeg tror ikke Jens Stoltenberg forstår hvordan jeg har det. De som sitter høyt på strå burde fått kjenne hvordan det er nede ved roten.

Blått på Bogstad

Høsthimmelen over golfbanen på Bogstad viser seg fra sin beste side den siste helgen før banen skal vinterstenges. Den er knallblå – akkurat som spillerne på banen.

Blå, som himmelen: Høyre-velgerne Bård Tobiasson (fra venstre), Jan Rosenberg, Kari Storkaas og Staffan Wikström. Foto: Stein J BJørge

— Jeg stemmer Høyre. Det har jeg gjort i mange år, sier Bård Tobiasson (69) fra Frogner.- Det gjør jeg også, sier lagvenninne Kari Storkaas (75) fra Bærum.

— Det er jo hemmelig valg her i landet, men jeg må vel innrømme at jeg stemmer det samme, sier Jan Rosenberg (75) fra Bærum.

Sammen med svenske Staffan Wikström (69) er de godt i gang med Oslo golfklubbs avslutningsturnering. Likevel tar de seg en pust i bakken ved hull én for å fortelle om sine forventninger til de blå.

— Vi kan ikke kreve en masse resultater med en gang. De må få litt tid, sier Tobiasson.

Kutt i arveavgift

Kvartetten er opptatt av helt andre saker enn størrelsen på barnetrygden. De mener fjerning av arveavgiften, bedre veier og bedre skole bør stå øverst på prioriteringslisten.

— Og om vi skulle få litt lavere skatter, så hadde ikke det gjort noe, men det er ikke det aller viktigste, sier Rosenberg.

- Hva er det første de bør få til?

— Pensjonistene bør få litt mer. Pensjonene har ikke fulgt lønnsutviklingen i samfunnet for øvrig, sier Storkaas.

De fire synes den rødgrønne regjeringen har feilet på mange områder. Blant annet mener de det er for lett å gå på trygd i Norge.

— Satsingen på samferdsel har vært forferdelig. I tillegg har de rødgrønne vært dårlige til å få frem nye lærere og sette krav i skolen, sier Tobiasson.- Og så har de blåst opp offentlig administrasjon til det nesten ugjenkjennelige, mener Rosenberg.

— Og det skal den nye regjeringen gjøre noe med, sier Storkaas

- Det er dere sikre på?

— Ja, vi får se, sier Tobiasson.

— Min erfaring er at alle politikere juger i et valgår, sier Rosenberg.