— Juli har vært fantastisk bra, rekordartet bra, forteller en smørblid Paal Hennig-Olsen, administrerende direktør i iskremsselskapet som bærer hans navn.

— Vi har hatt en økning på 15 prosent fra juli 2013, som så vidt jeg husker var en rekordmåned for oss, så dette er helt utrolig. Vi ligger an til en omsetning på 150 millioner kroner, fortsetter han, og legger til at en god eller dårlig juli måned kan utgjøre en forskjell på hele 20 prosent i totalomsetning i året.

Men det er ikke bare juli som har vært en bra måned for landsdelens iskremprodusent, også april og juni trekkes frem som meget gode måneder.

— Vi har hatt en utrolig bra sommer, som startet allerede i april. Det gikk litt ned i mai, mens juni og juli har vært fantastiske, sier Hennig-Olsen.

Saftis og softis i varmen

Paal Hennig-Olsen Foto: Reidar Kollstad

Etterspørselen endres også i takt med gradestokken, fra pinneis til saftis og softis.— Når temperaturen stiger ser vi at etterspørselen etter softis og saftis, da særlig klassikeren Friskis, øker, forteller Hennig-Olsen.

Bryggas Isbar på Fiskebrygga, Brekkestø i Blindleia og spesielt Høllen Brygge trekkes fram som storomsettere av iskrem.

— På Joker-butikken på Høllen Brygge har det vært helt vilt. De har solgt utrolig med is, sier Hennig-Olsen.

En halv kubikk kuleis i uka

— Mannen vet hva han prater om, og han prater ikke over evne, sier kjøpmann Vidar Nilssen ved Joker Høllen som kommentar til Paal Hennig-Olsens uttalelse.

Han forteller at isbaren som man fikk ut til Høllen Brygge i juni har vært en suksess.

— Det går en halv kubikk med kuleis i uka, i tillegg kommer softis og småis. Du kan gjerne si at is er et hyggelig produkt å selge, faktisk det hyggeligste vi har, forteller Nilssen.

For Joker Høllen generelt har sommeren vært veldig bra.

— Juli i fjor var helt utrolig. Da kom jo varmen etter en iskald juli, så folk var sultefora på sommer og varme. I år har det nesten blitt for mye av det gode, men omsetningsmessig tror jeg juli i år og i fjor vil ligge ganske likt, sier Nilssen.

Beste sommer noensinne

Ved Christianssands Bryggeri har sommeren, juni og juli sett under ett, vært den beste noensinne.

— Juli måned i fjor var såpass bra at den er på nivå med i år, men slår du sammen juni og juli er dette den beste sommeren vi noensinne har hatt, sier fabrikksjef hos CB, Øystein Føreland.

Bryggeriet i Setesdalsveien kjørte ut 3,5 millioner liter med øl, cider og vann i juni og juli. Det utgjør en omsetning på 65 millioner kroner før avgifter. Legger du til avgiftene, som utgjør 60 millioner kroner, får man en bruttoomsetning på 125 millioner kroner. Av dette innbrakte juli måned ca 75 millioner.

Tregangeren i juli

Og bra eller dårlig sommervær slår direkte ut i inntektene til bryggeriet.

— Vi er det bryggeriet i Norge med størst sprik mellom sommer og vinter. Vi kjører ut tre ganger så mye drikke i juli som i januar. Da ser du hvor mye sol og sommer har å si, sier Føreland.

Produktvinneren denne sesongen er ifølge fabrikksjefen 12-packen med 0,33 CB partypils.

— Bare i juli har vi solgt 45.000 12-pakninger, sier Føreland som legger til at boksøl generelt og ikke minst vann har solgt godt i sommervarmen.