- Kundene spør aldri spesifikt om en mann eller en kvinne. De spør etter kompetanse, sier daglig leder i Bemanningsbyraaet Kristiansand, Glenn A. Olsen.

Han forteller at det er vanskelig å finne kvinner til lederstillingene i byen.

- Vi går ut og leter, så søker folk selv, og så ender vi opp med 10 til 15 kandidater. I de fleste tilfellene er 80 % menn, i mange tilfeller 100 %.

Fædrelandsvennen har de siste dagene skrevet om at det i de 15 største private bedriftene i landsdelen kun er mannlige toppsjefer, og at konsernledelsene i bedriftene består av bare sju prosent kvinner.

Må tørre

Olsen mener at kvinnene må melde seg på i kampen om toppjobbene.

- Menn er flinkere til å fortelle seg selv at «dette klarer jeg». Kvinnene må tørre å komme på banen, for de har både utdannelsen og kompetansen som skal til.

Bemanningsbyraaet omsetter for omtrent 200 millioner kroner. De har selv hatt suksess med kvinnelige ledere.

- Det er fullt mulig å være leder og familiemor. I vår bedrift har vi god erfaring med damer i både toppledelsen og ledergruppa, sier Olsen.

Tobarnsmor og toppleder

Én av disse lederne er Tone Martinsen. Hun er salgssjef ved Kristiansand-kontoret, leder for Arendal-kontoret, styreleder på Telemark-kontoret, styremedlem i Bemanningsbyraaet sentralt, gift og har to barn.

- Jeg har selv hatt ledere som har turt å satse på meg, og så har jeg turt og ta jobber og muligheter jeg ikke er helt trygg på, sier Martinsen.

Tror det vil jevne seg ut

Hun mener at både kvinnene og bedriftene vil være tjent med bedre kjønnsbalanse.

- Begge parter må tørre å satse utradisjonelt. I vår bedrift har vi hatt suksess med kvinnelige ledere, sier Martinsen.

Hun har tro på at situasjonen kommer til å jevne seg ut i tiden framover.

- Den neste generasjonen er mye mer likestilt når det kommer til utdanning, og mange kvinner har bedre resultater på skolen, sier Martinsen.

Nok kompetanse

Lisbeth Håland Holen i Adecco Kristiansand er uenig med sine kollegaer i Bemanningsbyraaet.

- Min erfaring er at det finnes mange flinke kvinner på Sørlandet og at de også søker. Jeg stiller meg undrende til at de ikke blir valgt til toppstillingene.

_- _ Så vi har ikke et kompetanseproblem, men et likestillingsproblem på Sørlandet?

- Vi har ikke et kompetanseproblem, nei. Det har hendt flere ganger at jeg har profilert og presentert en kvinne som den beste kandidaten, men at hun likevel ikke blir valgt.

Mangler erfaring

Terje Moen rekrutterer styremedlemmer og styreledere for Hodejeger Åstveit AS. Han forteller at rekrutteringsproblemet er det samme til regionens styrer.

- Det henger sammen med at det er svært få kvinner i toppledelsene. En styreleder skal gjerne ha mye erfaring fra bedriftsledelse og med dagens situasjon så har ikke mange kvinner det. Når det er sagt tror jeg at det er et tidsspørsmål, fordi kvinnene slår seg opp i andre bransjer og har god utdannelse, sier Moen.

Manpower

I gårsdagens Fædrelandsvennen sa Netthandelen-gründer Einar Øgrey Brandsdal at vi må akseptere at kvinnene tenker ulikt og at de ikke er interessert i toppjobbene. Det reagerer regiondirektøren i Manpower Syd-Vest på.

- Jeg kjenner meg ikke igjen i de uttalelsene i det hele tatt. Min erfaring er at kvinner og menn i den nye generasjonen er akkurat like ambisiøse, sier Kjetil Pedersen.

Han mener at det henger igjen en gammeldags kultur.

- Den konservative sørlandskulturen henger nok litt igjen. Dette er et ikke-tema for mine kollegaer på Østlandet, sier Pedersen.