• Helsedirektoratet mener både salting og røyking må reduseres med 30 % innen 2025. * Mål: 25 % nedgang av ikke-smittsomme sykdommer innen 2025. * Midler: 30 % reduksjon av saltinntaket, og 30 % færre røykere.

Dette var en del av budskapet da Helsedirektoratet torsdag lanserte en ny tiltaksplan for å redusere vårt forbruk av salt.

  • Fakta: to brødskiver med to salamiskiver inneholder mer enn et menneskes dagsbehov av salt.

Direktoratet får støtte i sammenlikningen mellom salt og røyk av blant andre den danske forskeren Ulla Toft. På Forskningsdagene i Oslo i fjor hevdet hun at om spiser vesentlig mindre salt, redder det like mange liv som om vi slutter å røyke.

Les tipsene:

Toft, som er seniorforsker ved Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed i København, peker på tall som viser at 15 prosent reduksjon i saltinntaket hindrer nesten tre ganger så mange dødsfall som følge av hjerte— og karsykdommer som det 20 prosent mindre røyking vil gjøre. Tallene er riktignok hentet fra 23 land med lavere inntekter og mer saltspising og røyking enn Norge.

Vi salter i alle fall dobbelt så mye som anbefalt. 2 små teskjeer per dag må reduseres til kun én skje.

Det er helsedirektør Bjørn Guldvågs hovedbudskap når direktoratet nå kjører i gang en større opplysningskampanje. Urinovervåkning av vårt faktiske saltinntak og innføring av strengere regler er blant de konkrete tiltakene. I tillegg skal det innledes et tettere samarbeid med matindustrien.

Men hva vet du om salt?

Du tror kanskje du kan salt? I virkeligheten har de fleste av oss ikke peiling på hvor mye vi har i oss, eller hvor farlig saltbøssen er.

Hvorfor er salt, som gjør all mat så god, farlig for oss?

Salt henger sammen med alt: For mye av det fører til risiko for høyt blodtrykk, som kan føre til hjerte- og karsykdommer. Kreft er også på listen.

Men vi må jo ha salt for å leve?!

Omtrent 1, 5 gram per dag, ja. Men vi øser på. Kostholdsundersøkelser viser at vi har i oss omtrent 10 gram daglig. Tallet er justert med tanke på underrapportering av faktisk salting ved kjøkkenbordet.

Hvem bruker mest? Kan det være menn?

Ja, det var det vel ikke vanskelig å gjette! Tall fra undersøkelsen Norkost forteller at gubber dunker på, mens damer nøyer seg med litt over to tredjedeler av menns forbruk.

De siste årene har det jo vært en del fokus på salt og sykdom. Har det ikke virket?

Åpenbart ikke. Sammenliknet med for eksempel finnene, som har senket faktisk inntak til 8 gram for menn og 6 gram for kvinner, er vi sinker. La meg også nevne at der i landet er dødeligheten som følge av slag og hjerteinfarkt i den middelaldrende befolkningen sunket med hele 80 prosent siden de allerede på 1970-tallet satte fokus på salt.

Det er kanskje ferdigmaten som er verstingen?

Riktig, igjen! Rundt 80 prosent av saltet finner veien til oss gjennom ferdigmat. Og - det visste du kanskje ikke? - vanlig brød er faktisk like mye av en saltfelle. Blant pålegget vi ofte bruker til frokost og i matpakker er salamien blant dem med aller mest salt. Allerede etter fire brødskiver med salami er du opp og banker på den anbefalte mengden saltinntak. Men hør nå: Matindustrien har faktisk tatt ansvar. For eksempel er saltinnholdet i Toro-suppene redusert med 50 prosent. Pizza Grandiosa har nå 30 prosent mindre salt.

Hvorfor i all verden holder overforbruket seg stabilt, da?

Vi har skylden selv. Fordi vi stadig spiser mer ferdigmat. Og så lurer vi oss selv. Seks av ti oppgir i en nordisk undersøkelse at de mener de spiser riktig mengde salt, eller mindre. Men bare to av ti kjenner faktisk til den anbefalte mengden. Ni av ti hevder at de vet at salt er usunt, men bare fire av ti har peiling på høyt saltforbruk er forbundet med høyt blodtrykk, og altså hjerte- og kar…

… Jajaja. Men hvor mye må vi skjerpe oss, da?

Helsemyndighetenes nye tiltak har som mål at vi skal halvere forbruket, til 5 gram per dag.

Tiltak? Det høres ut som formynderi?

Nå snakker vi om folkehelse. Da er alt lov. Det mest spesielle i tiltaksplanen er at myndighetene skal begynne å overvåke folks saltinntak gjennom urinprøver.

Urinprøver! Blir det som i narkorazziaer, eller? Ved bomstasjoner langs veiene?

Neida. Et prosjekt med måling av saltutskillelse per døgn kommer til å bli gjort som en del av den såkalte Tromsø-undersøkelsen i 2015. I regi av Universitet i Tromsø, i verdige og vitenskapelige former.

Andre tiltak vi kommer til å merke noe til?

I første rekke er det snakk om bedre merking av matvarer. I dag er det frivillig å oppgi saltinnhold. Fra desember i år må alle matvarer som allerede har en varedeklarasjon, eller som påberoper seg å være sunnere enn andre, oppgi saltinnholdet tydelig, saltmengde per 100 gram vare. I 2016 blir det obligatorisk med saltdeklarasjon på absolutt all ferdigpakket mat.