• Saltinntak handler om avvenning. Velger du mindre saltet mat, vil du over tid ikke savne det. Etter seks uker vil de fleste merke et mindre sug.

  • Spis mindre ferdigpizza. De er verstinger. Så å si all ferdigmat inneholder mye salt, selv om noen produsenter nå har redusert innholdet. Spis gatekjøkkenmat bare unntaksvis.

  • Lag mest mulig mat selv. Men ikke «smak til» maten under tilberedelsen. Saltsmaken utvikler seg over tid i en rett. Bruk mindre enn du synes, og pluss eventuelt på ved servering.

  • Buljongterning er nesten bare salt, 5-6 gram i én terning. Dropp den.

  • Soyasaus og harde oster er også kilder til mye salt.

  • Bruk mer syre, som vin, sitronsaft og eddik, for å få mer smak i maten. Vær raus med urter, friske og tørkede. Ha gjerne litt rå og finhakket vårløk eller sjalott i maten til slutt. Det vil virke som salt.

  • Unngå salami, særlig i barnas matpakker. La spekemat være festmat, den inneholder også mye salt. Det samme gjør røkt mat.

  • Bli en saltsnoker. Les innholdsdeklarasjoner, særlig på brød og frokostblandinger – som inneholder mye mer salt enn du aner. Brød inneholder ofte 1 — 1,5 gram salt per 100 gram.

  • Drikk med måte, også vann på flaske. Farris inneholder mye salt, mens for eksempel Bris har mindre salt, og vanlig vann som Olden minst.

  • Nøkkelhullsmerket mat inneholder generelt mindre salt enn tilsvarende produkter. Enda strengere krav om lite salt i merkeordningen kommer mot slutten av 2014. Les også: