Saltinntak handler om avvenning. Velger du mindre saltet mat, vil du over tid ikke savne det. Etter seks uker vil de fleste merke et mindre sug.
Spis mindre ferdigpizza. De er verstinger. Så å si all ferdigmat inneholder mye salt, selv om noen produsenter nå har redusert innholdet. Spis gatekjøkkenmat bare unntaksvis.
Lag mest mulig mat selv. Men ikke «smak til» maten under tilberedelsen. Saltsmaken utvikler seg over tid i en rett. Bruk mindre enn du synes, og pluss eventuelt på ved servering.
Buljongterning er nesten bare salt, 5-6 gram i én terning. Dropp den.
Soyasaus og harde oster er også kilder til mye salt.
Bruk mer syre, som vin, sitronsaft og eddik, for å få mer smak i maten. Vær raus med urter, friske og tørkede. Ha gjerne litt rå og finhakket vårløk eller sjalott i maten til slutt. Det vil virke som salt.
Unngå salami, særlig i barnas matpakker. La spekemat være festmat, den inneholder også mye salt. Det samme gjør røkt mat.
Bli en saltsnoker. Les innholdsdeklarasjoner, særlig på brød og frokostblandinger – som inneholder mye mer salt enn du aner. Brød inneholder ofte 1 — 1,5 gram salt per 100 gram.
Drikk med måte, også vann på flaske. Farris inneholder mye salt, mens for eksempel Bris har mindre salt, og vanlig vann som Olden minst.
Nøkkelhullsmerket mat inneholder generelt mindre salt enn tilsvarende produkter. Enda strengere krav om lite salt i merkeordningen kommer mot slutten av 2014. Les også:
Økonomi →
Du kan salt-avvennes
Matekspert Yngve Ekern forteller hvordan vi lettest reduserer saltinntaket — og hva du bør passe deg for.