Storbritannias finansminister George Osborne tok mandag i mot den greske finansministeren Yanis Varoufakis.

Han er denne uken på PR-tur til flere EU-hovedsteder for å søke støtte før forhandlingene med EU og Det internasjonale pengefondet (IMF) om lettelser i den store greske statsgjelden.

– Jeg oppfordrer den greske finansministeren til å opptre ansvarlig. Samtidig må eurosonen skaffe en bedre plan for vekst og arbeidsplasser, sa Osborne etter møtet med Varoufakis.

Det er oppstått en slags stillingskrig mellom Brussel og Athen før gjeldsforhandlingene.

Statskassen tømmes raskt

I helgen ringte alarmklokken i Brussel igjen, skriver avisen Financial Times.

Hellas kan gå tom for penger før sommeren når 7,3 milliarder euro (ca. 65 mrd. kr) i gjeld forfaller til betaling.

Hvis det skjer kan det utløse et nytt økonomisk og finansielt kaos, ifølge ikke navngitte kilder i euromiljøet.

Det er uttalelser om at den greske regjeringen ikke ønsker å forlenge kriseprogrammet, som utløper denne måneden, som vekker bekymring i ledelsen av valutaunionen i EU.

Nekter troikaen innreise

De nye makthaverne i Athen har også gjort det klart at de nekter å samarbeide med den såkalte troikaen.

Troikaen er utsendinger fra de tre store långiverne – EU, Den europeiske sentralbanken (ESB) og Det internasjonale pengefondet (IMF) – som skal påse at grekerne oppfyller inngåtte avtaler om innstramninger for å gjenopprette balanse i statsfinansene.

Blant store grupper av grekere er troikaen blitt selve symbolet for den forhatte sparepolitikken som EU og IMF har pålagt Hellas de siste fem årene for å få kriselån.

Troikaen avbrøt sin siste inspeksjontur til Athen like før årsskiftet og skulle etter planen gjenoppta bokettersynet etter parlamentsvalget forrige helg.

Leter etter alternativer

Statsminister Alexis Tsipras har åpenlyst erklært at hans regjering vil ut av hele redningspakken med EU og IMF.

Samtidig ønsker regjeringen å reforhandle gjeldsavtalene for å slette eller forlenge noe av den store statsgjelden.

EU-kommisjonens leder Jean-Claude Juncker skal ifølge den tyske avisen Handelsblattha satt seg i sving for å finne andre samarbeidsformer med de nye makthaverne i Athen enn gjennom den eksperttunge troikaen.

– Vi må finne et alternativ raskt, sier en kilde i Junckers stab.

Merkel står på sitt

Også den tyske regjeringen skal være innstilt på å se med nye øyne på forholdet mellom Hellas og den såkalte troikaen, skriver den tyske næringslivsavisen.

Men Merkel & Co. holder hardt på at den nye greske regjeringen må aksepterer å holde inngåtte avtaler.

Juncker skal møte Tsipras i Brussel onsdag.

Dropper kanskje Berlin

Hellas’ finansminister Yanis Varoufakis innledet i helgen en rundtur til flere EU-hovedsteder for å forklare politikken til den nye greske regjeringen.

Yanis Varoufakis besøker flere EU-hovedsteder denne uken, men legger PR-turen utenom Berlin. Foto: JACQUES DEMARTHON, REUTERS/NTB SCANPIXJacques Demarthon

Søndag var han i Paris. Mandag møter han den britiske finansministeren George Osborne i London og tirsdag drar han til Roma for samtaler med landets finansminister Pier Carlo Padoan.Varoufakis skal mandag møte representanter for rundt 100 banker og finansinstitusjoner i London.

Ifølge kilder kommer han til å fortelle dem at Hellas kommer til å betjene sin statsgjeld uten å skade private långivere, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Det skal ha vakt irritasjon i Tyskland at Berlin ikke står på Varoufakis’ reiseprogram.

Varaoufakis’ budskap er at de nye makthaverne i Athen arbeider for å reforhandle låneavtalene og kriseprogrammet med EU og IMF. Målet er å å ha ferdigforhandlet en ny gjeldsavtale innen utgangen av mai.

Den greske finansministeren fremholdt at Hellas ikke kommer til å be om nye lån før en slik avtale er på plass.

Den franske finansministeren Michel Sapin stilte seg positiv til å hjelpe den nye greske regjeringen med å komme til enighet med EU og landene i eurosonen.

Nervøse i Italia og Spania

Den greske finansministeren har også Helsingfors og Bratislava på sitt reiseprogram, og har latt det skinne gjennom at han er i kontakt med sin tyske kollega Wolfang Schäuble om å legge turen innom Berlin.

Børsene i Madrid og Milano falt mandag. Stemningen er nervøs for at en eventuell krise i Hellas skal spre seg til de andre kriselandene i Sør-Europa.

Athen-børsen var tilsynelatende upåvirket av nye spekulasjoner om krise og kaos. Børsen steg 4,5 prosent, men har falt 8,8 prosent siden den venstreorienterte regjeringen overtok makten etter parlamentsvalget forrige søndag.

Første statsbesøk til Kypros

Statsminister Tsipras dro mandag på sitt første statsbesøk. Han valgte å dra på høflighetsvisitt til Kypros.

– Hele Sørøst-Europa blir amputert dersom Hellas og Kypros forlater eurosonen, sa Tsipras.

Senere denne uken står Roma og Paris på reiseprogrammet foruten Brussel.

Hellas og Kypros har nære bånd hvor den greskkypriotiske delen av øystaten er medlem av EU og eurosonen.

Men politisk står den venstreorienterte Tsipras langt fra den kypriotiske konservative presidenten Nicos Anastasiades.

Også Kypros har havnet i en dyp økonomisk krise etter at landet i 2013 måtte ha krisehjelp fra EU og IMF for å redde bankvesenet.