Tjen folket, ikke private interesser, lyder en av parolene under massemarkeringene som endte opp på plassen La Puerta del Sol i sentrum av Madrid. Spanjoler var kommet reisende fra hele landet til demonstrasjonene som er blitt kalt en marsj for forandring.

Venstrepartiet Podemos har tatt til ordet for at landets statsgjeld skal avskrives.

— Håpet er født, sa Pablo Iglesias, leder for Podemos, etter valgresultatet til venstrepartiet Syriza i Hellas forrige helg.

Selv om Spania offisielt er ute av resesjonen er misnøyen stor. Lønningene har krympet og fortsatt er én av fire uten arbeid.

Det nye venstrepartiet Podemos har vokst raskt og er spådd å bli det største partiet i det spanske parlamentsvalget i november. Målingene viser en støtte på 28 prosent, og mange tror at dette vil øke.

Les også: Merkel: Ingen kutt i Hellas' gjeld

Nei, nei, nei

Den greske begeistringen og troen på at man kan få forhandlet gjeldskutt med EU har smittet til velgerne i land som Spania, Portugal og Irland: Her har befolkningen fått spesiell nærkontakt med konsekvensene av EUs innstrammingspolitikk. Samtidig gjør EU-lederne det de kan for å kvele forventningene.

Den tyske statsministeren Angela Merkel står på sitt og sier at Hellas ikke kan vente noen reduksjon i landets statsgjeld.

— Det er allerede skjedd en frivillig ettergivelse av gjeld fra private kreditorer, banker har kuttet milliarder i den greske gjelden, sier Merkel til avisen Hamburger Abendblatt.

— Jeg kan ikke se for meg nye gjeldskutt. Europa vil fortsatt vise sin solidaritet med Hellas og andre land som er rammet hardt av den økonomiske krisen, om landene gjennomfører reformene og kostnadskuttene.

Les også: Både Hellas og EU kan tape på farlig spill

Håp i Irland

Også i Irland er det ny fart i debatten om innstrammingspolitikken. Støtten til opposisjonen og venstrepartiet Sinn Féin har økt over flere måneder.

Sinn Féin sier de vil reforhandle en andel av gjelden på 64 milliarder euro (drøyt 560 milliarder kroner etter dagens valuta) som er pumpet inn i bankene siden 2008. Leder for Sinn Féin, Gerry Adams, snakket med den greske statsministeren Alexis Tsipras tidligere denne uken og ga sin støtte til at det skal arrangeres en gjeldskonferanse på linje med avtalen Vest-Tyskland fikk i London etter andre verdenskrig, i 1953. Innstrammingspolitikken har kommet på toppen av prøvelsene som er pålagt borgerne i Hellas, Irland og ellers i Europa, sier Adams i en erklæring på partiets nettside.