Torsdag kveld meldte Mattilsynet at det er funnet betydelige mengder svin i kjøtt solgt som storfe.

Svært mange norske butikker har solgt kebab-produktet fra leverandøren Kuraas i Narvik. Rimi, Ica, Kiwi, Spar, Joker, Meny og Coop har alle ført 350-grams pakningen der det på pakken står at den inneholder kjøtt fra okse og lam.

Kine Søyland, kommunikasjonssjef i Norgesgruppen, forteller at «Aramso Kebab the original» har vært solgt i de fleste av Norgesgruppens butikker. Norgesgruppen omfatter butikk-kjeder som Meny, Kiwi, Spar og Joker.

— Vi fikk beskjed fra produsenten Kuraas i går om at kebab-pakningene viser seg å inneholde mellom en og fem prosent svinekjøtt. Vi har trukket tilbake alle disse produktene. Det ble gjort onsdag, sier Søyland.

- Vet dere hvor mye som er solgt av dette kjøttet?

— Jeg har ikke nøyaktige tall. Men dette er ikke et stort produkt hos oss.

Norgesgruppen har også solgt et lignende kebab-produkt fra Kuraas til stor-husholdninger. Dette ble også trukket tilbake onsdag, ifølge Søyland.

Solgt i Nord-Norge

Coop har bare solgt kebabkjøttet i Nord-Norge, sier pressesjef Kristin Paus.

— Det stemmer at vi har solgt produktet «Kebab the original». Det har bare vært solgt i noen butikker i Finnmark, Troms og ned til Bodø, og ikke i alle butikkene, bare noen store butikker, forteller Paus.

Bjørnar Mickelson, seniorrådgiver hos Ica, sier produktet har vært til salgs i Icas butikker over hele landet.

— Vi trakk også tilbake dette produktet onsdag, sier Mickelson.

Aftenposten har ikke lykkes å komme i kontakt med Rema 1000 torsdag kveld og har derfor ikke opplysninger om kebab-kjøttet er solgt der.

Servert på tre gatekjøkken i Drammen

Halalkjøtt fra Kuraas som inneholder svin har også blitt solgt på det populære gatekjøkkenet Snappys i Drammen. Det bekrefter seniorrådgiver Catherine Signe Svindland i Mattilsynet overfor Aftenposten.

Ifølge Drammens Tidende er det samme kjøttet blitt solgt på Åssiden Grill og Fast Food Kitchen.

– Her blir det politietterforskning. Dette er så store mengder at det ikke kan være tilfeldig. Veldig, veldig alvorlig, sier Rita Aina Kvennejorde, sjef for Mattilsynet i Drammen til avisen.

Hun understreker at de aktuelle spisestedene er uskyldige i denne saken, og at fokus nå rettes mot produsentene Kuraas og Norsk Mesterkjøtt.

- Rutinesvikt

Kjøttfirmaet Kuraas uttalte torsdag kveld til NTB at de beklager det som har skjedd og at det dreier seg om rutinesvikt.

- At det har havnet svinekjøtt i disse produktene, skyldes rett og slett en rutinesvikt, og vi har en teori om hvordan det kan ha skjedd, sier markedssjef Kenneth Kuraas.