— Det er en del å glede seg over på arbeidsmarkedet. Vi venter riktignok økt ledighet utover vinteren, men det er godt omløp. Mange får seg jobb, sier Marianne Bendtsen som leder markedsavdelingen i NAV Kristiansand.

Stigende ledighet

NAV arrangerte torsdag kveld jobbmesse i en tid der arbeidsledigheten er stigende og Agder-fylkene har landets høyeste ledighet.

Flere storbedrifter i Kristiansand, som National Oilwell Varco, MHWirth og Cameron Sense, har kvittet seg med flere hundre ansatte hver. Arbeidsledigheten i Aust- og Vest-Agder har økt med over 18 prosent på ett år.

NAV spår at ledigheten vil stige. Likevel peker Bendtsen på at det ikke er svart.

— Innen salg og service er det mange jobber. I byggebransjen er det en god del ledig og vi ser også bedring i anleggsbransjen, sier Bendtsen.

Telefonsalg

De som møtte opp på jobbmessen med flest ledige stillinger i bedriften sin var Max Marketing Gruppen. De har 30 ledige jobber innen salg og kundeoppfølging, med telefon som verktøy.

Vi har fått inn over 50 søknader i dag

— Vi har fått inn over 50 søknader i dag, sier Gerth Scerri i bedriften.

Han holdt et foredrag tidligere på dagen, der forklarte han blant annet at en rekke bedrifter og mange ulike stillinger har telefon som verktøy, og at jobb hos dem gir viktig erfaring.

Gerth Scerri i Max Marketing Gruppen forteller at de fikk inn over 50CV-er på NAVs jobbmesse i Kristiansand torsdag kveld. Foto: Roald Ankersen

To av dem som la inn jobbsøknad hos dem var Kavien Mohamed (19) og Lina Zamel (17). De ser både salg— og servitøryrket som aktuelt.

— Det ser ut som det finnes en del av det her, sier jentene.

Lina trenger en jobb ved siden av skolen, mens Kavien skal jobbe på heltid.

— Jeg synes telefonsalg virker greit. Mange bruker telefon som verktøy, så det er en god erfaring, sier Kavien.

OK i byggebransjen

Andre som hadde ledige stillinger var byggebransjen. Back Up Personell var på jakt etter blant annet sveisere, stålmontører, stillasmontører, tømrere og taktekkere.

— Markedet vårt har holdt seg ok. Vi ser at det er litt flere søker til sveisejobber som følge av nedgangen i oljebransjen, ellers merker vi ikke så mye til det. Men det var ganske bra kø her på starten av dagen, sier Steffen Køhler, i Back Up Personell.

Utlandet

Marianne Berndtsen i NAV forteller at de oljeansatte ennå ikke har begynt å trekke til jobbmesser. De fleste har ennå ikke avsluttet jobbforholdet sitt.

Vi er på National Oilwell Varco hver uke

— Vi er på National Oilwell Varco hver uke, og har dialogen med dem der, sier hun. I januar skal NAV ha et eget arrangement der de blant annet fokuserer på jobbmuligheter for ingeniører i Danmark.

Aleksandra Cyganska og Marianne Bendtsen i NAV opplyser at det finnes mange jobbmuligheter i utlandet. Nå etterlyser de personer til callcenter for flere internasjonale bedrifter. Foto: Roald Ankersen

— For et par år siden rekrutterte vi mye fra Danmark. Nå kommer de hit for å rekruttere, sier Aleksandra Cyganska i NAVs Eures-tjeneste, jobbveileding i EU-landene.

Hun hadde også stand på denne messen, der fokus var callcenter-jobber hovedsaklig for yngre arbeidssøkere.

— Her finnes det mange spennende muligheter. Lønnen er ok i forhold til lønnsnivået i landene der de jobber, sier Cyganska.