SIRDAL: — Anleggsarbeidet vil foregå opp i 900 meters høyde, og store snømengder vinterstid kan derfor bli en utfordring. Vind og lavt skydekke kan også skape problemer for helikopterflygingen. Vi starter derfor arbeidet i de høyeste områdene nå om sommeren, sier prosjektleder Matias Ebbe Theisen i Statnett.

Del av milliardprosjekt

Byggingen av de nye kraftledningene nordover fra Tonstad er en del av en omfattende forsterking av sentralnettet på Sørvestlandet, også kalt «Vestre korridor». Statnett har totalt kostnadsberegnet prosjektene som berører Agder og Rogaland til et sted mellom 7,1 og 8,5 milliarder kroner. Fædrelandsvennen har tidligere laget reportasjer fra ledningsbyggingen som foregår på strekningen mellom Feda i Kvinesdal og Tonstad.

— Oppgraderingene skal både sikre strømforsyningen på Sørvestlandet, gjøre det mulig å ta imot mer fornybar energiproduksjon samt legge til rette for nye strømutvekslingskabler til utlandet, sier Matias Ebbe Theisen.

Ferdig i 2021

På de 104 kilometer lange høyspenttraseene mellom Tonstad i Sirdal og Lyse i Forsand i Rogaland, Tonstad og Solhom i Kvinesdal og Lyse og Duge skal det settes opp 286 master som blir fra 15 til 45 meter høye. Snitthøyden vil ligge på rundt 20 meter. Høyspentlinjene mellom Tonstad og Lyse skal stå ferdig i løpet av 2018. De to ledningene til Solhom og Duge skal stå ferdig i 2019. De gamle linjene skal lives i løpet av 2021. Fra Tonstad til Lyse skal det bygges en helt ny 420 kilovoltslinje som vil gå mer eller mindre parallelt med eksisterende som er på 300 kilovolt. Det at det flere steder skal reises nye master og strekkes nye kabler tett opptil en eksisterende høyspentlinje setter store krav til entreprenøren. På tre steder skal også den nye linjen krysse den eksisterende, og da blir det nødvendig å koble ut den gamle i kortere perioder.

Canadisk selskap

Det er det canadiske selskapet Valard som fikk kontrakten med Statnett om å bygge den nye kraftlinjen mellom Tonstad i Sirdal og Lyse i Forsand i Rogaland. Selskapet benytter seg i all hovedsak av kroatisk arbeidskraft, som blant annet er rekruttert blant tidligere ansatte i det kroatiske Dalekovod. Det er dette selskapet som fikk den tilsvarende kontrakten for oppgraderinger av eksisterende og bygging av nye høyspentlinjer mellom Feda i Kvinesdal og Tonstad i Sirdal.

Ringvirkninger

Entreprenørselskapet Risa ble valgt som underleverandør for grave- og anleggsarbeid, mens Airlift skal stå for helikoptertransporten. Sirdal Betong skal levere betong til alle fundamentene. I tillegg har Valard inngått kontrakter for levering av brakkerigger, kantinedrift og innkjøp av mat og forbruksmateriell.

Valard har etablert anleggskontorer, boligrigg og riggområde på Handeland som ligger like sør for Tjørhom langs fylkesvei 468 i Sirdal. På samme sted blir også Statnetts prosjektledelse stasjonert.

- Gir arbeidsplasser

Ordfører Thor Jørgen Tjørhom i Sirdal tror linjebyggingen som nå foregår både mellom Tonstad og Lyse og sørover til Kvinesdal vil bidra til at kommunen i flere år framover fortsatt vil ha så godt som full sysselsetting.

— Utbyggingen er i liten grad kontroversiell, da linjene i stor grad skal erstatte eksisterende. Ting går imidlertid fort når en stor aktør som Statnett setter i gang, så for kommunen er det viktig å følge med på at inngåtte avtaler om for eksempel belastning på og vedlikehold av lokale veier blir fulgt, sier Thor Jørgen Tjørhom.