FLEKKEFJORD: Mannen skulle utføre kontrollarbeid i toppen av høyspentmasta da noe gikk fryktelig galt. Han falt rett ned om lag 30 meter, og landet like ved den ene foten til masta.

— Vi vet at han har ramlet ned, så vil den videre etterforskningen vise hvorfor, sier politibetjent Lasse Moe til Fædrelandsvennen på stedet.

Politiet fikk melding om arbeidsulykken klokken 09.50 fredag formiddag. Et Sea King-helikopter ble sendt fra Sola med lege om bord.

Helikopteret, ambulanse og politiet var framme på stedet like før 11.00, men livet til 32-åringen fra Kroatia sto ikke til å redde.

I vinduet til rommet hans i brakkeriggen var det fredag ettermiddag hengt opp et bilde av 32-åringen. Utenfor var det plassert stearinlys. Foto: Elling Svela

— Det ble forsøkt gjenopplivning på stedet, men han ble etter kort tid erklært død av lege, opplyser Moe.

- I sjokk

Det var ett vitne til ulykken. Mannens kollega, også han fra Kroatia, så fallet.

— Det er uklart om han også var oppe i masta eller om han var nede. Vi har bare hatt en kort prat med ham. Han var i sjokk, forteller Moe.

Etter det Fædrelandsvennen får opplyst, ble vitnet undersøkt av ambulansepersonell før han ble kjørt tilbake til basen der arbeiderne i Dalekovod bor. Basen ligger om lag 15 kilometer unna ulykkesstedet.

Fredag ettermiddag undersøkte politiets kriminaltekniker og Arbeidstilsynet høyspentmasta og området rundt. Representanter fra Statnett var også til stede.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Den 32 år gamle mannen omkom etter at han falt fra denne høyspentmasta. Foto: Elling Svela

Det sentrale i etterforskningen er å finne ut om sikringen røk eller om mannen ikke var sikret godt nok. Arbeiderne har vanligvis dobbeltsikring, samt en tredje sikring dersom de to andre ryker, får Fædrelandsvennen opplyst.

Sikringsutstyr hang igjen

Under undersøkelsene klatret en Statnett-ansatt opp i toppen av høyspentmasta hvor 32-åringen falt fra. Der hentet han noe sikringsutstyr som hang igjen. Politiet tok med seg sikringsutstyret for videre undersøkelser.

Under de tekniske undersøkelsene fredag klatret en Statnett-ansatt opp i toppen av høyspentmasta hvor 32-åringen falt fra. Der hentet han noe sikringsutstyr som hang igjen. Politiet tok med seg sikringsutstyret for videre undersøkelser. Foto: Elling Svela

De tekniske undersøkelsene var ferdige like før klokken 16. Da ble den omkomne brakt ut av området med Statnetts helikopter.Da Fædrelandsvennen var ved Statnett og Dalekovods base ved Sandvand nærmere Tonstad fredag ettermiddag, var det få av kollegene til 32-åringen som ville snakke.

I vinduet til rommet hans i brakkeriggen var det hengt opp et bilde av 32-åringen. Utenfor var det plassert stearinlys.

— Mange her er i sjokk. Vi har aldri opplevd noe slikt før, forteller to av kollegene.

Håper på svar

Etter ulykken ble både kolleger og ledelse i Dalekovod og Statnett fulgt opp av et kriseteam. Det psykososiale kriseteamet i Flekkefjord kommune ble mobilisert, og sendte folk til stedet for å være til støtte for arbeidskolleger av den forulykkede.

Krimtekniker Gunnstein Kallhovd og Arbeidstilsynets Odd T. Johannesen er her i samtale med Statnetts representanter på stedet. Foto: Elling Svela
Krimteknikere jobber nå på ulykkesstedet der en 32 år gammel mann omkom i en arbeidsulykke fredag morgen. Foto: Elling Svela

— Hovedfokuset nå er å ta vare på pårørende og arbeidskolleger, sier kommunikasjonsrådgiver Marianne Veggeberg i Statnett. Hvordan ulykken kunne skje, forstår verken hun eller prosjektleder Miroslav Radojcic i Statnett.

- Hva som har skjedd vet vi ikke. Det er for tidlig å si noe om det. Granskningen vil forhåpentligvis gi svar, sier Radojcic.

- Har dere tidligere opplevd at ansatte har klatret i mast uten sikring?

— Ikke på dette prosjektet, sier Radojcic.

Intern granskning

Statnett vil nå gjennomføre en intern granskning for å finne ut av hvordan dette kunne skje og hvordan det kan forhindres at noe slikt skjer igjen.

I tillegg etterforskes hendelsen av politiet og Arbeidstilsynet, og Statnett vil bistå med å få belyst alle detaljer omkring ulykken.

— Våre tanker går nå først og fremst til den omkomnes familie og hans arbeidskolleger. Slike ulykker skal ikke skje, og dette er en tung dag for alle i Dalekovod og Statnett, sier konserndirektør i Statnett, Elisabeth Vike Vadheim.

Fallet skjedd fra en høyspentlinje vest for Sandvatnet, cirka tre kilometer nordøst for Gyland jernbanestasjon.

LES OGSÅ: Investerer milliarder på Sørlandet

Ikke første gang

Det pågår for tiden et stort arbeid med å oppgradere og bygge nye høyspentlinjer mellom Feda i Kvinesdal og Tonstad i Sirdal. 120 arbeidere fra det kroatiske selskapet Dalekovod, som er hovedentreprenør på prosjektet, er i sving i området. Ledningsarbeidene som pågikk ble stanset umiddelbart etter ulykken.

Det er ikke første gang at kraftutbygging i vestre del av Vest-Agder har krevd liv.

I 2006 døde en arbeider etter å ha falt fra 26 meters høyde under byggingen av likeretteranlegget som ble bygget forstrømkabelen mellom Nederland og Norge på Feda i Kvinesdal.

Ulykken har skjedd vest for Sandvatn ved Gyland. Foto: GoogleMaps