LILLESAND: Lillesand blir slått av Lindesnes i antall, men er overlegen når det gjelder total salgssum. Denne hytta ved Blindleia koster 6,9 millioner kroner. Foto: Vidar Godtfredsen
LYNGDAL: I Lyngdal er det 37 fritidseiendommer tilgjengelig for kjøp. De fleste er langt rimeligere enn i de dyreste kystkommunene. På Gitlestein får du 53 m² med utsikt til Grønsfjorden for 1.650.000 kroner. Foto: Odd Arne Nomedal, Fotofabrikken
MANDAL: I Mandal koster den dyreste fritidseiendommen 7,5 millioner. Denne hytta på Lillestøl ved Harkmarksfjorden får du for 2.750.000 kroner, med anneks, sjøbod og 2 båtplasser. Foto: Anne Rakel Haaland, Mirakelfoto
RISØR: Ved Kvernvikbukta på Søndeled får du 38 m² til 2.490.000 kroner. Med unntak av en funkishytte til 5,2 millioner koster alle de tilgjengelige eiendommene i Risør under 3 millioner kroner. Foto: Per Arne Kvamse/Inviso AS
KRISTIANSAND: I skjærgården utenfor Kristiansand er det tilgjengelige fritidseiendommer fra 1,3 til 10 millioner kroner. Denne hytta i Topdalsfjorden med strandlinje får du til 1.950.000 kroner. Foto: Kurt Engen, Kaliber Foto
SØGNE: I skjærgården utenfor Søgne er det 31 fritidseiendommer tilgjengelig. 14 av dem koster over 5 millioner kroner. Denne eiendommen på 44 m² på Kuholmen får du får 8,5 millioner. Foto: Kurt Engen, Kaliber Foto

AGDER : — Hyttemarkedet på Sørlandet ligger i stabilt sideleie. Det er ikke noe særlig nedgang i antall omsetninger, men prisene bukker litt og det tar lengre tid å få solgt. Det gjelder spesielt eiendommer som koster fra fem millioner og oppover, sier boliganalytiker Bjørn-Erik Øye til Fædrelandsvennen.

Han mener selgerne av disse eiendommene har hatt for store forventninger når det gjelder pris.

— Siden begynnelsen av 2012 har det norske hyttemarkedet ligget i direkte konkurranse med utlandet, spesielt Spania. Her kan du få samme type eiendom for nesten halve prisen. Jeg har inntrykk av at meglerne ikke har tatt fullt innover seg denne utviklingen, sier Øye.

1,3 milliard

På finn.no ligger det nå 331 sjønære fritidseiendommer til salgs i kystkommunene i Agder. Den samlede salgssummen er på 1,3 milliard kroner.

— Det er ingen tvil om at utvalget er stort akkurat nå, sier Øye, som presiserer at han ikke sitter på oppdatert statistikk.

Kommunen med flest eiendommer er Lindesnes. Når det kommer til samlet salgssum er det ingen som er i nærheten av Lillesand. Her er nå 41 fritidsboliger til salgs for en samlet sum av 344 millioner kroner. To hytter skiller seg ut som spesielt dyre. Det er Atle Brynestads eiendom på Bergsøya til 35 millioner og Erik Klaveness' Gaupholmen til 60 millioner.

— Kjøperne til denne eiendommen kan telles på en hånd. Potensielle kjøpere er nok først og fremst person som har en tilknytning til området. De som kan bruke 60 millioner på en hytte kan jo velge hvilken som helst eiendom i hele verden, sier Øye.

God investering?

Dosent Karl Robertsen ved UiA er av samme oppfatning.

— Det er fryktelig mye penger. Tradisjonelt har markedet i dette området vært begrenset til norske kjøpere, og da er det ikke mange som har økonomien til det. Man kan nesten ramse dem opp ved navn, sier Robertsen.

Robertsen mener hytteutvalget på Sørlandet er uvanlig stort for tiden, men tror likevel at kjøp av en luksushytte kan være en god investering.

Stabile priser

Han viser i den sammenheng til at prisene i hyttemarkedet på Sørlandet har holdt seg stabilt de siste årene.

— Historisk er det ikke så mange som har tapt på å kjøpe hytte langs sørlandskysten. Et hyttekjøp er en investering og foreløpig har folk fått avkastning på investeringen, sier Robertsen.

Boliganalytiker Øye mener derimot at et hyttekjøp aldri vil bli noen god investering.

— Det er en investering i livskvalitet. Økonomisk er hyttekjøp lite lønnsomt sammenlignet med andre type investeringer. Du kjøper ikke en hytte i Blindleia for å bli rik, men fordi du er rik, sier Øye.