I går kveld skulle forhandlingslederne oppsummere hvor langt de var kommet etter en ukes forhandlinger. Alt tydet på at det ville være fort gjort.

Arbeidsgiverne i Norsk Industri er mest spent på hvordan Fellesforbundets Arve Bakke begrunner bruddet, ikke om han bryter.

Begrunnelsen kan gi et signal om hva han prioriterer i meglingen. Legger han stor vekt på at arbeidsgiverne ikke har villet snakke om pensjon, kan det tolkes som at han vil kjøre beinhardt på dette temaet i meglingen.

Ser an kravene

Arbeidsgiversjef Stein Lier hansen bukket dypt da han fikk kravene fra Fellesforbundet, siden har lite skjedd. Foto: Roald, Berit

Så langt har partene i årets lønnsoppgjør holdt det gående i en uke, helt uten å snakke om størrelsen på årets lønnstillegg. Arbeidsgiverne i Norsk Industri vet fortsatt ikke hvor store tillegg Fellesforbundet vil kreve. Lønnskravet kommer ikke på bordet før forbundsleder Arve Bakke ser hvordan det går med de andre kravene.Fellesforbundets og LOs krav om å avtalefeste pensjon er fortsatt det vanskeligste. Her er Arve Bakke under et kraftig press. Det var ikke hans ønske at LO skulle kjøre så hardt på pensjonskravet. Det er andre grupper i LO som er mest opptatt av pensjon, ikke minst i tjenestesektoren.

Begrenset fullmakt

Arbeidsgiverne med Norsk Industri i spissen er totalt avvisende og sier at de heller tar en streik enn å innfri kravet. Muligens vil Bakke heller legger seg ut med sine forbundslederkolleger i LO-sekretariatet. Han kan få et problem om medlemmene må mobiliseres til streik for et krav de har langt ned på ønskelisten.

Vanligvis kan Bakke forhandle uten innblanding fra de andre forbundslederne. Men i fullmakten han har fått fra LO er det presisert at sekretariatet skal «sørge for den nødvendige tariffpolitiske samordning av oppgjøret».

Det kan tolkes som at ikke alle stoler på Bakke, og vil ha mulighet til å stanse ham om han inngår en avtale de synes er for svak på pensjon.

Det gjenstår å se hvordan denne begrensede fullmakten tolkes.

Rydder før megling

Så langt har partene forsøkt å rydde opp i de enklere kravene, særlig de som ikke koster penger.

For eksempel vil Norsk Industri ha visse endringer i håndhevingen av EUs vikardirektiv. Fellesforbundet ønsker endringer når det gjelder allmenngjøring av tariffavtaler. Blir man enige om prinsippene, er det snakk om å skrive et felles brev til regjeringen.

Aftenpostens kilder på begge sider av forhandlingsbordet sier at «ikke noe er klart før alt er klart». Men desto mer man har ryddet opp i før meglingen, desto bedre.