Oljefondet (Statens pensjonsfond utland, SPU) solgte sine aksjer i 23 palmeoljeselskaper i fjor. Det går frem av fondets årsrapport, som ble publisert fredag morgen.

— I første kvartal solgte vi oss ut av 23 selskaper som etter vår vurdering ikke produserte palmeolje på en bærekraftig måte, heter det i rapporten.

Fondet opplyser at det før beslutningen ble tatt, gjennomgikk en rekke selskaper som bidro til tropisk avskogning gjennom sin virksomhet i palmeoljeindustrien i Malaysia og Indonesia.

Ut av verdens verste

Aftenposten har ikke full oversikt over hvilke 23 selskaper det gjelder, men det er klart at fondet har kvittet seg med sin aksjebeholdning i selskapet Wilmar, som av magasinet Newsweek i fjor ble kåret til verdens verste selskap - uansett kategori.

Regnskogfondet har i flere år jobbet for å få fondet til å trekke sine investeringer i palmeoljeindustrien, som bidrar til å ødelegge noen av verdens viktigste regnskoger.

- Dette er helt klart en seier for oss, og jeg er helt sikker på at dette ikke hadde skjedd hvis vi og andre organisasjoner ikke hadde satt fokus på for ille palmeoljeindustrien er, sier Nils Hermann Ranum, som leder kampanje- og policyavdelingen til Regnskogfondet.

..men kjøper seg opp i annen versting

— Palmeoljebransjen er en av de verste regnskogødeleggerne som finnes i verden, og det at verdens største nasjonale investeringsfond selger seg ut av dette er et klart signal til bransjen på at de ikke driver på en forsvarlig måte, sier han videre.

Oljefondet får imidlertid ikke full skår av Regnskogfondet. Mens det har solgt seg ut av 23 selskaper, inkludert ett av de verste, har fondet firedoblet investeringene i det malaysiske selskapet Sime Darby, som i gjentatte rapporter får kritikk for å ødelegge regnskog og ligge i konflikt med lokalbefolkningen i flere av områdene selskapet opererer.— Det er helt åpenbart en veldig positiv utvikling på palmeolje, men det er også noen ting som er litt vanskelige å forstå, sier Ranum.

Ifølge Ranum er fondet fortsatt inne i 12 selskaper på fondets "verstingliste" etter nedsalget.

Et veivalg?

Leder Truls Gulowsen i Greenpeace Norge gir også sjelden ros til Oljefondet. Greenpeace har lenge påpekt at Norge gjennom oljefondet putter mer penger inn i regnskogødeleggende selskaper enn vi deler ut over Regjeringens regnskogsatsning.

- Det er en god nyhet, og viser at de har lyttet til viktig kritikk om at Norge har operert med to ansikt i regnskogen. Spørsmålet nå er om dette er tegn på en ny politikk, eller kun en reaksjon på kritikk av enkelttilfeller. Jeg håper det er et veivalg, sier Gulowsen.

Også leder Arild Hermstad i Framtiden i våre hender jubler over det han mener er nye takter fra Oljefondets forvaltere.

— Jeg er nesten litt sjokkskadet over at de har fjernet 23 selskaper innen palmeolje uten mandat fra etikkrådet. Det er utrolig interessante toner fra fondet. Vi har ikke sett noe liknende før. Her ble vi faktisk tatt litt på sengen - og ingen ting er bedre enn det, sier han.

Oljefondet skriver i årsrapporten at det fra 2012 har satt krav til at selskaper som gjennom sin produksjon bidrar til avskogning, skal innføre tiltak for å redusere avskogning eller plante ny tilvekst.

Ifølge leder i Etikkrådet Ola Mestad kommer nedsalget som følge av fondets utvidede klimastrategi, og ikke etter anbefaling fra rådet. Etikkrådet har i en lengre periode hatt palmeoljebransen i sitt søkelys, og anbefalt uttrekk fra noen enkeltselskaper. Han vil ikke kommentere om Wilmar er ett av selskapene rådet har i kikkerten.

— Vi ser fortsatt på en del palmeoljeselskaper og jobber med om vi skal komme med tilrådninger, sier Mestad.

Dobbeltansikt

Regjeringen har fått mye skryt og internasjonal oppmerksomhet for å ha bevilget 5,5 milliarder kroner til det norske klima- og skoginitiativet. Men ifølge en rapport Regnskogfondet og Naturvernforbundet ga ut i fjor, står satsingen i grell kontrast til de 82 milliardene Oljefondet hadde investert i selskaper som organisasjonene mener er ansvarlige for massiv regnskogødeleggelse.

Ifølge Ranum er trolig dagens nyheter fra Oljefondet historiske. Fondet har tidligere solgt seg ut av selskaper som ødelegger regnskog, men da har det vært snakk om ett eller noen få ad gangen.

— Jeg har aldri sett at fondet har solgt seg så systematisk og massivt ut av en bransje før - og knyttet til Regnskog har det i alle fall aldri skjedd. Dette er åpenbart en bevisst strategi knyttet til selskapers involvering i avskogning, sier han.