Facebook hadde i fjor 150 milliarder kroner i inntekter og en fortjeneste på vel 50 milliarder kroner. I desember i 2015 registrerte Facebook 1.04 milliarder daglige, aktive brukere, og 1.59 milliarder månedlige, aktive brukere. Dette opplyser selskapet i sinårsrapport for 2015 som ble publisert 28. januar i år.

Falske profiler

Men før selskapet forteller aksjemarkedet om rekordresultatene, innleder de årsrapporten med et forbehold. Falske profiler er blitt et problem for Facebook. De må derfor ta forbehold om antall brukere er riktig. Selskapet anslår at opptil fem prosent, altså 79.5 millioner av de 1.59 milliarder brukerne, er såkalte doble profiler. Det vil si at en person i strid med reglene har to forskjellige profiler samtidig.

Facebook skriver videre i årsrapporten at de forsøker å avsløre falske profiler, som de deler i to grupper. Den første er profiler for foretak, organisasjoner eller for eksempel kjæledyr. Disse utgjør i dag opptil 31,8 millioner profiler, to prosent av alle brukerne.

Svindlerne

Den andre gruppen omtaler Facebook som «uønskede profiler». I selskapets siste årsrapport oppgir ikke lenger Facebook hvor stor prosentandel disse utgjør. Men i tidligere årsrapporter fra 2014 og 2013 oppga selskapet at denne gruppen utgjorde 0.4 til 1.2 prosent av brukerne. I så fall er opptil 19 millioner profiler på Facebook «uønsket» av selskapet. Disse profilene definerer selskapet som «opprettet i den hensikt å bryte reglene, som for eksempel til «spamming».

Usikre tall

Til sammen blir dette opptil 130 millioner profiler som defineres som falske i regnskapet. Facebook skriver at selskapet kontinuerlig forsøker å forbedre evnen til å avsløre doble og falske profiler.

Facebook mener prosentandelen med doble og falske profiler er betydelig lavere i den industrialiserte verden, som i USA og Storbritannia. Og høyere i utviklingsland som India og Tyrkia.

Facebook flommer over av falske profiler og svindlere. Nå mener selskapet selv at dette kan gå ut over merkevaren og selskapets inntjening. Foto: DADO RUVIC

— Disse estimatene er basert på intern gjennomgang av et begrenset antall profiler, skriver selskapet og innrømmer at det må brukes betydelig skjønn for å avgjøre om profilnavn eller bruk skjer på falske premisser. Facebook presiserer til slutt at deres estimater på doble og falske profiler ikke nødvendigvis viser korrekte tall på slike profiler.

Skader selskapet

I årsrapporten til den amerikanske børskommisjonen må Facebook gjøre rede for forhold som kan påvirke børskursen på selskapet, som har en verdi på rundt 2400 milliarder kroner.

På listen over risikofaktorer tar selskapet også opp at Facebook kan bli negativt påvirket av brukere med falske profiler, og at disse kan brukes i ulovelig øyemed. Selskapet sier selv at bruk av falske profiler og ulovelig eller upassende bruk, både kan skade merkevaren og selskapets inntjening, samtidig som selskapet kan påføres store ekstrakostnader for å få bukt med problemene.

Mark Zuckerberg har tatt opp problemene med falske Facebookprofiler, og sier i en pressemelding at selskapet jobber for å få bedre måter for å sikre riktig navn på Facebook-brukerne. Foto: STEPHEN LAM

Fædrelandsvennen har ikke fått svar fra Facebook på våre henvendelser om antallet falske profiler.

Etableres flere falske profiler enn dem som slettes

— Facebook rydder aktivt opp i falske profiler i titusentall. Problemet er at det blir etablert flere nye falske profiler enn Facebook klarer å rydde unna.

— Dette er kanskje et av de største problemene Facebook har, sier administrerende direktør og partnerKjell-Ola Kleiven i Risk Information Group (RIG)som jobber med datasikkerhet.

Falske profiler er et av de største, om ikke det største problemet Facebook har, mener administrerende direktør og partner Kjell-Ola Kleiven i Risk Information Group. Foto: Falch, Knut

Han slår fast at det er ekstremt mange falske profiler på Facebook.— Dette er en utfordring som går begge veier. Både for Facebook, men også for brukerne, sier han, og fortsetter:

— Det er ikke alle lenker man skal klikke på. Det må vi ta inn over oss.

Organisert kriminalitet

— Poenget er at dette er organisert kriminalitet. Intensjonen kan for eksempel være spam eller fiske etter sensitive opplysninger. Problemet er at mange legger til de falske profilene som sine venner. Så sprer de trojanere og phishing, reklame og pornografisk innhold. Vi klikker på linkene og utsettes for angrep. Dette er en måte å infiltrere oss på, sier han.

En bølge av falske profiler

Ifølge Kleiven brukes det også stjålne bilder på falske profiler.

— Det har vært en ekstrem bølge av falske profiler de siste dagene. Stort sett dreier det seg om venneforespørsler fra pene menn og vakre kvinner. I mange av tilfellene bruker de bilder stjålet fra andres sine profiler. Jeg har selv opplevd det, forteller Kleiven.

— Hva kan Facebook gjøre?

— Misbruket skjer i et så stort omfang og kan ikke løses, så lenge vi fortsetter å utlevere oss som vi gjør på Facebook i dag, sier Kleiven.

— Det viktigste for å stoppe dette, er at vi som brukere ikke legger til folk vi ikke kjenner. Og har du gjort det, så fjern dem!

Fremmede i stua

Han sammenlikner Facebook med det virkelige liv.

— Det å slippe fremmede mennesker inn på vennelista, er som å slippe folk du ikke kjenner rett inn i stua. I en tidlig fase på Facebook virket det kanskje tilforlatelig. Og for noen er det kanskje flatterende med vakre kvinner på vennelista. Men nå må vi begynne å bli voksne, si klart nei, og slutte å slippe fremmede inn i stua, sier Kleiven, og legger til:

— Husk at dette er folk som sprer spam og trojanere. De driver med identitetssvindel og ransomware (låser pc-en din og krever løsepenger for å åpne). De lærer seg alle kjennetegn for deg og din familie. Dette kan skape så store problemer at det nesten er umulig å rydde opp.