Grafene viser antall personer som har henvendt seg til slettmeg.no etter å ha fått opprettet profiler på datingstedet Twoo, uten at de forstår hvordan det har skjedd. Tallene er for de siste 12 månedene, og viser fordeling mellom kjønnene.

— Alle tar i bruk verktøyene vi har på nettet. Det får ofte dessverre litt uante konsekvenser for den enkelte, sier Hans Marius Tessem i Slettmeg.no til Aftenposten.

Slettmeg.no har mottatt 7000 henvendelser det siste året. Om lag 2500 trengte hjelp for å slette sin profil.

— Vi mottar veldig mange forespørsel fra personer som ufrivillig er innmeldt på ulike sjekkesteder, sier Tessem.

De blir litt overrasket når de oppdager at de ligger ute med en datingprofil. Eller enda verre: Enkelte saker oppdages når ektemannen googler kona og finner profilen, sier Tessem.

— Da lurer de på hvorfor i all verden ektefellen er på et datingsted.

De fleste er kvinner i 40-, 50- og 60-årene.

Kan være farlig i trykke "OK"

Mange forstår ikke at når de trykker "Okey", så går de med på at sjekkestedet henter ut bilder, alder og navn fra Facebook.

Sjekkestedet får også tilgang til e-poster, bosted, vennelister og din personlige beskrivelse av deg selv.

I løpet av et øyeblikk er det laget en ny profil.

Et gjennomgående problem er at nettbrukere ikke forstår hva de sier ja til:

— Det lages ofte falske datingsider. Det går ut på at mor eller far har trykker på noe, for eksempel mens de er inne på Facebook, sier Tessem.

- Før du vet ordet av det opprettes en datingprofil, for eksempel inne på et nettsted som Twoo. Mange vet ikke at de har opprettet det en gang. Da ringer de til oss, og lurer på hva som har skjedd.

— På nettet er vi i mange år blitt lært om til at hvis du trykker på en ting, så må du trykke "OK" for å komme videre for å få gjort det du skal. Da er det fort gjort. Flere vet ikke engang at de har opprettet en datingprofil. Da får de et problem.

På sjekkested ved en feiltagelse

Over 120 kvinner har tatt kontakt med Slettmeg.no det siste året fordi de har oppdaget at de står oppført med en profil på verdens største dating-nettsted Twoo.

Slettmeg.no har også fått tilsvarende saker fra kvinner og menn som har havnet på tilsvarende sjekkesteder.

Aftenposten har fått statistikken fra Slettmeg.no i Norsk Senter for Informasjonssikring NorSIS i forbindelse med at Nasjonal sikkerhetsmåned starter denne uken.

Dette er en nasjonal dugnad for å gjøre folk mer bevisste på informasjonssikkerhet, nettbruk og hvordan vi kanbeskytte oss selv på nettet.

"Stopp. Tenk. Klikk".

De er rådet fra NorSIS, Nasjonal Sikkerhetsmyndighet og flere andre offentlige etater som deltar i nettvett-kampanjen. Budskapet er soleklart:

"Det farligste på nettet er deg selv".

— Vi har endret livstil på veldig kort tid. Hele livet vårt ligger inne på en eller annen teknologisk innretning. Det skaper utfordringer, sa justisminister Anders Anundsen (Frp) da han åpnet kampanjen.

Blir ikke kvitt datingprofilen

Det vanligste problemet blant de 2500 personene er at de ikke klarer å avslutte kontoen på datingprofilen.

— Det er lett å starte og få opprette en profil, men det er mye vanskeligere å avslutte, sier Tessem.

— Når det gjelder å forstå dette, er de unge flinkere enn den voksne generasjonen.

Ikke lett for mamma å slette profilen

Det er lettere sagt enn gjort for mamma å slette profilen fra sjekkenettstedet.

Dette er ikke informasjon som ligger klart og tydelig på nettstedene.

På det mest populære sjekkenettstedet nå, "Twoo", må mamma – eller pappa – gå mange steg for å få fjernet sin datingprofil.

  • Hvis mamma ved et tastetrykk på Facebook ufrivillig har havnet på et sjekkenettsted, må hun første få tak i passordet til sin profil. Da må hun late som hun har glemt passordet, og be om å få et nytt.

  • Deretter må hun logge seg inn på kontoen. Så må hun trykke på sitt profilbilde, som sjekkestedet har "lånt" fra hennes sosiale medier.

  • Neste steg er å gå til "innstillinger", før mamma må trykke på "account".

  • Så må hun finne "edit"-knappen.

  • Fra dette området går mamma til "account-status".

  • Og nest siste steg er å trykke på en rullegardin-meny. Helt nederst finner mamma kommandoen "slett konto".

De fleste mammaer – og pappaer – faller av på veien. Derfor harSlettmeg.no stor pågang.

Mamma glemte å logge ut av Facebook

Ung.no, som er offentlige etaters informasjonskanal for ungdom, har flere ungdommer klaget over nettvanene til foreldrene.

Det skyldes ikke bare uflaks og uforsiktighet dersom pappa finner mamma på et nettesjekkested .

En av historiene har det siste året ligget ute til skrekk og advarsel:

"Rett etter jul fant jeg ut at mamma har noen "forhold" til andre menn på nettet. Dette så jeg da jeg skulle låne pc'n hennes som hun fikk for et par år siden av meg, pappa og lillebror på 12",skriver en anonym ungdom.

"Der hadde hun glemt å logge ut av Facebook, så jeg kunne se hvem hun hadde snakket om og hva de hadde sagt".

"Jeg er åpen for å bli kjent med nye folk, også for mamma som er gift og har barn. Men sånn som de snakket var det ikke greit", skriver ungdommen.

" Hun var dårlig med data i starten, og jeg måtte lære henne masse, derfor synes jeg det er helt rart at hun tør å gjøre dette. Er hun ikke redd for at noen skal oppdage det?", spurte ungdommen.

Ungdommen fikk følgende råd fra Familiepsykologen på Ung-sidene:

"Det er ikke sikkert moren din forstår rekkevidden av det hun gjør", svarte familiepsykologen på nettet.

"Det kan hende at hun trenger hjelp til å slutte med dette. Det er ikke nødvendigvis din oppgave, men det kan hende du bør snakke med henne om det du vet og hvordan det plager deg".

De voksne har et dataproblem

— Når vi begynner å grave i statistikken får, ser vi faktisk at det er de eldre som sliter med datingsidene, selv om vi skulle tro at dette er mer i bruk blant de unge. 62 prosent av dem som kontakter oss for å få hjelp, er over 26 år, sier Tessem.

- Hva gjør dere for å hjelpe dem?

— Vi hjelper dem med å slette datingprofilen. I mange tilfeller hjelper vi dem steg for steg, mens andre klarer det selv når vi forklarer hva de må gjøre, sier Tessem.

- Jeg tror mange voksne rett og slett ikke skjønner omfanget av sosiale medier. De skjønner ikke at når de skriver noe på en vegg, så kan de ha en offentlig profil som deler stoffet til hele verden.

Aftenposten har prøvd å få kommentar fra Twoo, uten å lykkes. Selskapets hovedkontor holder til i Belgia, og på nettstedets hjemmesider oppgis ikke navn eller telefonnummer til pressekontakter. Avisen har så langt ikke fått svar på vår e-post.

Trenger du hjelp til å få slettet en profil?Her får du gode råd.