MANDAL: — Å, det skyldes engangseffekter, er den korte kommentaren fra fersk, administrerende direktør Tom Harald Svennevig ved Umoe Mandal. Fædrelandsvennen har gitt uttrykk for undring over rekordoverskuddet i 2015 fra hjørnesteinsbedriften. Det stemmer liksom ikke helt med de seneste års nyhetsstrøm fra Gismerøya?

Styreberetningen røper litt mer: «Det relativt store positive resultatet skyldes engangseffekter ved at tidligere uavklarte forhold knyttet til norske og internasjonale prosjekter nå har funnet sin løsning. Dette har blant annet medført at tidligere kostnadsavsetninger er reversert i 2015», heter det blant annet.

— Betyr det at dere har kommet til enighet med Sjøforsvaret om endelig oppgjør for mtb-serien, Svennevig?

— Det dreier seg ikke bare om Forsvaret, men om flere prosjekter, både nasjonale og internasjonale, svarer Tom Harald Svennevig, supplert av økonomidirektør Petter Andreas Bjertnes Pedersen.

Dette er Wavecraft i aksjon på havet. Umoe Mandal akter å ta sin bit av det voksende markedet for "havvind". Foto: Umoe Mandal AS

WaveCraftEnnå forbindes Umoe Mandal primært med den omstridte og utfordrende serien av mtb-er — nå omtalt som kystkorvetter - i avansert komposittmateriale. Men med forbehold for fremtidige vedlikeholds- og oppgraderingsoppdrag, er den historie. Svennevig og Pedersen vil mye heller snakke om fremtidsrettede Wavecraft, servicefartøy for havvindmøller. Båten er basert på den samme, opprinnelig militære kompositteknologien som ble brukt i mtb-ene, den kan gå lengre ut i havet enn konkurrentene, flyr nærmest lavt over bølgene og har et landgangssystem som takler bølgehøyder på inntil 2,5 meter. Det skjer ved hjelp av kompenseringsløsninger som minner om de man finner i bore- og løfteproduktene fra eksempelvis NOV og MacGregor Norway. Oppsummert: tidsbesparende og driftssikker.

— Offshore vind er i vekst og kostnadskurvene peker nedover. At vi er kommet så langt i produktutviklingen at vi kan vise til operativ erfaring, taler til vår fordel, fremholder Svennevig.

Når Fædrelandsvennen spør om erfaringene har vært gode, vrir han seg litt. Årsaken er at det første av de to Wavecraft-fartøyene som er bygd til nå, tok fyr og brant opp utenfor Danmark rett før jul i fjor. Det var jo ikke helt bra.

— Ellers har driftserfaringene vært positive. Vi har bevist mye allerede og bidrar med et nytt, verdifullt element til energisektoren, understreker lederduoen.

Fardal sa opp i desember

Det har ellers vært tre administrerende direktører hos Umoe Mandal i løpet av bare noen måneder.

På senhøsten 2013 sluttet Rigmor Fardal som administrerende direktør ved det nå nedlagte Vestas Castings Kristiansand, eks. Kristiansands Jernstøperi, og begynte i tilsvarende stilling hos Umoe Mandal.

Der ble hun i drøye to år. Etter at hun sluttet, har Peter Reef-Larsen fra den lokale ledergruppen i Mandal fungert som administrerende direktør i en overgangsfase, inntil Tom Harald Svennevig tiltrådte.

— Rigmor Fardal valgte å si opp sin stilling i desember 2015. Vi satte umiddelbart i gang et søk etter hennes etterfølger, både internt og eksternt. Resultatet ble at vi ansatte Svennevig, lyder kommentaren fra styreleder Espen Klitzing. Han arbeider til daglig i Umoe-systemet i Oslo.

Rigmor Fardal sier dette når Fædrelandsvennen ringer og spør om hvorfor hun sa opp, og om hun har begynt i ny jobb:

— Jeg har ingen kommentar til dette.

På LinkedIn, «næringslivets Facebook», står hun fortsatt oppført som administrerende direktør for Umoe Mandal.

Arne Hægeland, leder for Fellesforbundets fagforening ved Umoe Mandal, sier at han hadde et godt forhold til Rigmor Fardal som direktør.

— Hun var opptatt av arbeiderne, av hms og dialog. Så jeg hadde et positivt inntrykk av henne.

Bra for kompositt

Litt i skyggen av morselskapet Umoe Mandal driver Umoe Advanced Composites AS med utvikling og markedsføring av komposittløsninger for høytrykkslagring og -transport av komprimerte gasser. Kundene driver i olje- og gassektoren, shipping, jernbane og vei. Og litt omsetningsreduksjon til tross: I fjor ble det et riktig så pent resultat for bedriften som har produksjon på Vige i Kristiansand.

— Driften har gått bra og vi har fått flere kontrakter innen gasstransport, skriver administrerende direktør Øyvind Hamre og styret i 2015-beretningen.

Umoe Mandal AS
20152014
Inntekter220,6210,0
Ord. avskrivninger1,51,3
Driftsresultat85,5-0,6
Resultat før skatt86,61,5
Anleggsmidler139,876,1
Omløpsmidler66,5152,6
Egenkapital92,153,0
Langsiktig gjeld2,330,7
Kortsiktig gjeld111,9145,0
Konsernbidrag24,30,0
Regnskapets info.nivåJJ
InntjeningJK
BetalingsevneLK
EgenkapitalandelJJ
Antall ansatte123138
Alle regnskapstall i mill. kroner
Umoe Advanced Composites AS
20152014
Inntekter49,153,7
Ord. avskrivninger1,71,6
Driftsresultat5,81,7
Resultat før skatt6,11,2
Anleggsmidler3,812,2
Omløpsmidler30,717,9
Egenkapital14,29,1
Langsiktig gjeld0,14,3
Kortsiktig gjeld20,316,7
Aksjeutbytte0,00,0
Regnskapets info.nivåJJ
InntjeningJK
BetalingsevneJK
EgenkapitalandelJJ
Antall ansatte1514
Alle regnskapstall i mill. kroner