Eivind Reiten mener det er viktig å se på mobilen som en åpen kommunikasjonskanal. Foto: Monica Strømdahl

Den tidligere statsråden og Hydro-sjefen er nå styreleder i en rekke norske selskaper og har kontor midt på Tjuvholmen.

— Min holdning er at det viktigste er å utvise normalt mobilvett. Det er ikke nødvendig å gjøre noe James Bond-aktig, men man må se på mobilen som en åpen kommunikasjonskanal som det er enkelt å avlytte, sier Reiten.

Viktige rutiner er å legge igjen mobilen utenfor når det avholdes viktige møter og å unngå å sende sensitiv informasjon over nettet.

— Det er nok lett for mange å tenke at dette ikke gjelder meg og at ingen er interessert i det vi holder på med. Med faktum er at det er en masse kommunikasjon i miljøene på Tjuvholmen og Aker brygge som kan gi innsideinformasjon eller konkurransefortrinn i forhandlinger, sier Reiten.

En rekke selskaper sier til Aftenposten at de vil se en ekstra gang på rutinene etter

mandagens nyhet om at det høyst sannsynlig står avansert overvåkingsutstyr på Tjuvholmen, Aker brygge og Lysaker.

Aker tar ekstra runde

Aker ASA, hvor Kjell Inge Røkke er største eier, er blant selskapene som har hovedkontor på Aker brygge. Industrigiganten kontrollerer virksomhet med en samlet omsetning på 80 milliarder kroner, har tilstedeværelse i 60 land og 40.000 ansatte.

— Vi har våre systemer og rutiner for sikkerhet som vi følger, og dette har vi vært opptatt av i mange år. Men etter Aftenpostens avsløring, tar vi en ekstra runde, sier Atle Kigen, kommunikasjonsdirektør i Aker.

Selskapet bruker krypterte systemer for sensitiv informasjon og har møter hvor det ikke er lov til å stille med mobil.

— Av hensyn til utenforstående ønsker vi ikke å kommentere sikkerhetsrutinene våre nærmere, sier Kigen.

Statoil tester de ansatte

Aftenposten fikk ikke utslag på sine målinger på Fornebu, der Statoil og Telenor har sine hovedkontorer.

Informasjonsdirektør Jannik Lindbæk i Statoil sier selskapet har høy oppmerksomhet på trusselen fra mobilovervåking, men at han av hensyn til selskapets sikkerhet ikke vil gå inn på hva slags tiltak som eventuelt er iverksatt eller hvordan selskapet vurderer denne sikkerhetsrisikoen.

— Vi følger generelt beste praksis på dette området. I mange tilfeller vil det for eksempel være at mobilene blir liggende igjen utenfor møterommene, sier han.

Konserndirektør for sikkerhet i Statoil, Jannicke Hilland, sa i et intervju med sysla.no i sommer at selskapets datasystemer blir forsøkt hacket hver dag, og at selskapet jobber med å bygge bevissthet rundt dette i hele organisasjonen. Derfor kjører de jevnlig sikkerhetstester der de sender falsk svindel-e-post til de ansatte for å sjekke om brukeradferden består prøven. Lindbæk vil ikke kommentere om selskapet gjør lignende tester når det gjelder de ansattes mobilbruk.

- Er dere overrasket over avsløringene, og kommer dere til å gjøre tiltak på bakgrunn av dette?

— Jeg vil ikke svare direkte på det, men vi er kjent med risikobildet som gjelder innenfor dette området. Det er også bakgrunnen for at vi har jobbet for å innrette oss på en måte som ivaretar egen sikkerhet. Mobilbruken har stor grad av sårbarhet siden man er så avhengig av at alle brukere innretter seg, sier han.

- Har dere oppdaget forsøk på spionasje via mobiltelefon eller annet teknisk utstyr?

— Det vil jeg ikke kommentere.

PST: - Det norske folk kan ikke snakke om hemmeligheter på åpen linje