KRISTIANSAND: National Oilwell Varco (NOV) har nylig gjennomført et besøk i Korea og Singapore, der et av temaene var å ha en dialog rundt forholdene Fædrelandsvennen skrev om i juni.

— Da vi var i Singapore, la vi turen innom dette stedet dere omtalte, Orchard Towers. Da fikk vi se med egne øyne hva dette er for noe. Vi la merke til både hvor unge noen av jentene var, men også hvor eksplisitt dette er som sexmarked i det hele tatt. Sexindustrien innebærer en krenkelse av menneskeverdet, sier Dag Nordbø.

Den tidligere domprosten jobber nå med lederutvikling i NOV.

Utvider opplæring

Fædrelandsvennens avsløring handlet ikke spesielt om NOV, men var en skildring av norske menn i Singapores bruk av et stort, illegalt sexmarked. Mennene kom fra mange ulike bedrifter.

— Selv om vi ikke ble navngitt som arbeidsgiver, er det klart at dette fokuset trigget en diskusjon hos oss. Vi har økt fokus på dette, sier HR-direktør Kjell Hammen, og understreket at NOV verken har hatt eller har noen personalsaker knyttet til sexkjøp.

Grunnen til dette fokuset er at vi som en ansvarlig bedrift ønsker å forberede de som jobber for oss om hvilke utfordringer de møter i kulturer der sexkjøp er skjer mer åpenlyst enn i Norge, sier han..

- Hva synes du om stedet?

SEXMARKED: På denne baren i fjerde etasje på "Sørlandssenteret" i Singapore, observerte Fædrelandsvennen menn som ble betjent av prostituerte midt i baren. - Dette er ikke et normalt sted å gå for å slappe av med en øl etter jobb, sier HR-direktør Kjell Hammen. Foto: Ingrid Michalsen

— Det var verre enn jeg trodde. Dette er ikke et normalt sted å gå for å slappe av med en øl etter jobb, sier Hammen.Kjøp av sex var allerede en av flere etiske problemstillinger som berøres i Nov lederopplæring. Nå utvider bedriften lederopplæringen til å gjelde enda et ledd lengre ned i organisasjonen, og flere folk.

Dialog, ikke inspeksjon

Konsernsjef Tor Henning Ramfjord understreker at besøket i Korea og Singapore ikke ble gjennomført som en inspeksjon av de ansatte der.

— Dette ble gjort som en dialog, og det ble veldig godt mottatt ute. Vi har tillit til og er utrolig stolte over våre folk, og vi har ikke gjort dette for å sette i gang personalsaker, sier han.

— Hva slags tilbakemeldinger har dere fått fra de ansatte?

— Vi behøver ikke sette opp noen forbudsskilt mot steder det ikke er lov til å bevege seg. Når det gjelder akkurat "Sørlandssenteret" i Singapore, er ikke det et sted våre folk bør oppsøke.

Skal rives

Fremtiden til selve stedet behøver ikke bli særlig lang. Myndighetene i Singapore har signalisert at "Orchard Towers" skal rives. Åpenlys ulovlig aktivitet over lang tid har blitt en torn i øyet på et politi som er kjent for å slå hardt ned på all ulovlig aktivitet.

Like før Fædrelandsvennen besøkte stedet, måtte politiet befri en kvinne som var tvangsprostituert på en av barene. I sommer rykket de inn og befridde ytterligere 26 kvinner fra de samme lokalene.— Folk må få vite om disse tingene! Det er en brutal bransje, og forestillinger om frivillighet er dessverre utbredt hos mange. Uansett er alle norske borgere bundet av sexkjøpsloven. Som arbeidsgiver, forventer vi at våre ansatte følger loven til enhver tid, sier Nordbø.

— Dette har reist en debatt i selskapet vårt som er positiv, og viktig for oss som jobber i svært ulike land og kulturer, sier Hammen.