— Det har vært en veldig fin reise, men så har vi ikke sittet med hendene i fanget heller, sier konsernsjef i Byggma, Geir Drangsland, til Fædrelandsvennen.

Hjørnesteinsbedriften i Lyngdal ble kjøpt opp av Byggma i 1999 for 22 millioner kroner. 16 år senere, nærmere bestemt søndag kveld, ble det kjent at Bluebird Holding AS, heleid av FSN Capital Fund IV, skal overta Fibo-Trespo for 440,6 millioner kroner.

- Investert tungt

— I løpet av disse årene har vi bygd en ny, flott fabrikk, jobbet kontinuerlig med produktforbedringer, hvor klikklåsen for våtromspanelene står i en særstilling, samt investert tungt i nye maskiner og roboter, forteller Drangsland.

Salget oppstod etter flere interessenter, særlig privat-equity investorer, hadde sett seg ut Fibo-Trespo som en mulig oppkjøpskandidat.

- Riktig å gripe muligheten

— Det er mange tanker og refleksjoner når man tar en slik avgjørelse på vegne av Byggma, som tross alt er et børsnotert multimilliardkonsern, sier konsernsjefen, men viser til at man som kommersielt selskap, med aksjonærer som søker profitt, til slutt falt ned på at det var riktig å gripe muligheten med å omgjøre aksjene i Fibo-Trespo til nærmere en halv milliard kroner.

Mandag avbrøt konsernsjefen påskeferien på fjellet for å informere de ansatte i Lyngdal om overtagelsen. Han tror de nye eierne vil ta godt vare på selskapet.

— Kjøper har mye kompetanse, er kapitalsterke og har grunnverdier som er gode. De passer godt sammen med den gode Fibo-kulturen, sier Drangsland om FSN Capital Partners.

Intet hvileskjær

At salget blir noe hvileskjær, kan imidlertid Drangsland avkrefte:

— Økonomidirektøren og jeg får kikke på kontoutskriften i ti minutter før vi jobber videre.

Den nye eieren har bare godord å si om produsenten av baderomspanel og andre laminatprodukter.

- En av de beste

Ulrik Smith, partner i FSN Capital Partners. Foto: FSN Capital Partners

— Fibo-Trespo har en av de beste industriproduksjonene vi har sett i Norge. Det er et veldig fint selskap med unike produkter, en sterk bedriftskultur og dyktig ledelse, sier partner i FSN Capital Partners, Ulrik Smith.Han forteller at prosessen som førte til oppkjøpet startet for tre år siden.

Fulgt Fibo fra 2012

— Vi så på selskapet for første gang i 2012, og har siden fulgt det med interesse. Så har vi hatt en konkret dialog med Geir Drangsland de siste månedene, forteller Smith.

Fibo-Trespo blir 31. mai en del av FSN Capitals fondsportefølje på om lag 10 milliarder norske kroner. Fibo-Trespo vil inngå i «Fund IV» som er et private equity fond for mellomstore selskaper i Norden. FSN Capital har tidligere eid blant andre VIA Travel og Kongsberg Automotive hvor de har hatt suksess med å internasjonalisere selskapene.

— Fibo-Trespo har begynt i noen få markeder utenfor Norge allerede. Vi tror vi kan hjelpe selskapet med å utvikle de internasjonale markedene raskere, sier Smith og nevner Sverige, England, Tyskland og Nederland som konkrete land.

Tror på videre vekst

Og lyngdølene kan være trygge på at selskapet blir i byen?

— Absolutt. Vi har stor tro på at selskapets produksjon kan vokse videre i Lyngdal. Og lykkes vi med den internasjonale satsingen betyr det økt bemanning, flere skift og nye investeringer i maskinparken, svarer Smith.

Torfinn Knutsen (til venstre), daglig leder og Keith Lunde, hovedtillitsmann ved Fibo-Trespo var ved godt mot før mandagens allmøte om oppkjøpet. Foto: Espen Sand

— Ikke bekymret

Både hovedtillitsvalgt og daglig leder ved Fibo-Trespo i Lyngdal var ved godt mot før mandagens allmøte om oppkjøpet.

— Oppkjøpet medfører ingen dramatikk for de ansatte. Akkurat nå er det selvsagt vanskelig å si helt konkret hvilke konsekvenser oppkjøpet vil få, men vi er ikke bekymret, sier hovedtillitsmann i Fibo-Trespo, Keith Lunde, som legger til at Byggma har vært en trygg havn å være i.

— Som hovedtillitsmann synes jeg det er viktig med en norsk eier som ønsker å videreutvikle bedriften, sier Lunde.

- Vil slå positivt ut

Daglig leder hos baderomspanelprodusenten, Torfinn Knutsen, vil sammen med flere av kollegaene gå inn på eiersiden.

— Vi ønsker å bygge videre på det grunnlaget som er her i dag. Fibo har mer eller mindre vært til salgs siden 2012, og de siste 2-3 månedene har det blitt jobbet intenst med oppkjøpet, sier Knutsen, som tror det som skjer nå vil slå positivt ut.