— Huntonit tar et steg videre. Det vi gjør, er å investere 55 millioner kroner i «defibrør», utstyr som skal bedre prosessen før fibergrøten presses til huntonitplater, forklarer konsernsjef Geir Drangsland i børsnoterte Byggma ASA på Vikeland i Vennesla. Han snakker om datterselskapet vegg i vegg, Huntonit, tidligere kjent som Norsk Wallboard. Bedriften med 170 ansatte gikk bra i fjor, og lyse utsikter for 2015 skal gjøres enda lysere med nytt produksjonsutstyr.

— Det blir den tredje største investeringen i Byggmas historie. Den vil resultere i mindre energiforbruk og vi får støtte fra Enova, forteller Drangsland, som sammen med sine barn eier hele 79 prosent av Byggma-aksjene.

Satsingen kommer i etterkant av et godt år i 2014. — Driftsresultatet på 104 millioner kroner ble vårt beste noen gang. Så måtte vi utgiftsføre valutatap grunnet svekket krone i fjerde kvartal. Det gikk ut over resultatet før skatt. At det er slik, skyldes IFRS-reglementet som børsen forlanger vi skal følge, og det frustrerer meg. Men den underliggende driften var bra, og vi ser at noen av de negative finanspostene på tampen av fjoråret kan komme til å bli snudd i år, bemerker Geir Drangsland.

Andre Byggma-døtre er Fibo-Trespo i Lyngdal, Forestia, Masonite, noen mindre belysningsselskaper og Uldal på Birkeland.

— Det meste har gått bra, unntatt Uldal. Det jobber vi med.

— Skal Byggma fortsatt være børsnotert? Selskapet har jo i flere runder kjøpt tilbake en ikke ubetydelig del av sine egne aksjer?

— Byggma har alltid vært børsnotert, og kursen har fått seg et lite løft den siste tiden, konstaterer hovedeier og konsernsjef Geir Drangsland. (I skrivende stund er Byggma verdsatt til 378 mill., red.anm.)

Byggma ASA (konsern)
20142013
Inntekter1 8061 706
Av- og nedskrivinger7066
Driftsresultat10470
Resultat før skatt7243
Anleggsmidler778815
Omløpsmidler484428
Egenkapital345341
Langsiktig gjeld484506
Kortsiktig gjeld433396
Inntjening{numb}{numb}
Betalingsevne{numb}{numb}
Egenkapitalandel{smile}{smile}
(Alle tall i millioner kroner)