Selv om de endelige tallene ikke er klare ennå, melder både Sørlandssenteret, Kvadraturen og Netthandelen om god respons på Black Friday.

— Det har vært en fantastisk dag. Vi var de første som ordentlig tok tak i Black Friday i fjor. I år tror jeg vi har en 50 prosents økning sammenlignet med fjorårets Black Friday, sier senterleder for Sørlandssenteret, Ruben Storevold.

Stor pågang

De endelige tallene er ennå ikke klare, men han regner med at mellom 30.000 og 35.000 var innom senteret i løpet av fredagen. En vanlig fredag er det vanligvis 15.000 besøkende innom Sørlandssenteret.

Senterleder for Sørlandssenteret, Ruben Storevold Foto: Reidar Kollstad

— Jeg har snakket med flere butikksjefer og alle melder om gode tall. En mindre butikk som fikk 80.000 i omsetning i fjor, fikk 300.000 i omsetning i år. En større butikk som fikk 700.000 i omsetning i fjor, regner med en omsetning på rundt 2 millioner kroner i dag, sier Storevold.

Storevold vil ikke si hvilke butikker det gjelder, siden de ikke vil ut med navn før de endelige rapportene er klare.

Tre butikker åpnet i 07-tiden fredag morgen, Lefdal, Expert og XXL. Ved alle var det kunder fra de åpnet.

— Det har vært en jevn pågang fra vi åpnet, til vi stengte klokka ni. Det har gått fint med infrastruktur og parkering også, sier Storevold.

Han tror nå at sørlendingene har trykket Black Friday til brystet.

På morgenen sto flere i kø før butikkene åpnet.

Bra i sentrum

Også i Kvadraturen meldes det om en god handelsdag:

— Det ble en kanondag. Det var lang kø før butikkene åpnet, og det rapporteres om gode tall over alle prognoser. Dette er første gangen Kvadraturen har vært med på Black Friday, men det blir definitivt ikke den siste, opplyser leder for Kvadraturforeningen, Harald Andersen til Fædrelandsvennen fredag kveld.

Leder for Kvadraturforeningen, Harald Andersen. Foto: Rune Øidne Reinertsen

Black Friday er en amerikansk tradisjon. Dagen etter Thanksgiving har mange fri og da har butikkene tradisjonelt markert starten på julehandelen. I Norge kom dette for første gang i 2009, og har siden vokst i omfang.

Rekord i Netthandelen

Netthandelen opplevde sin beste dag noensinne.

— Det er helt vilt. Vi har passert 21.000 ordrer, og selger for 10-11 millioner kroner. Det tilsvarer omsetningen for to-tre uker, eller kanskje for en dårlig måned, sier direktør for Netthandelen-konsernet, Einar Øgrey Brandsdal.

Han sier at de aldri har vært i nærheten av en så god handledag noensinne.

Netthandelen-gründer Einar Øgrey Brandsdal. Foto: Tore-André Baardsen

Han sier at da holder han selve Netthandelen utenom, fordi det der er auksjon og ikke noen spesielle tilbud. Tallene gjelder de andre butikkene i Netthandelen-konsernet.

Blivakker.no solgte 50.000 produkter bare fredag.

— Dette er uten sidestykke den beste dagen vi har hatt, sier Brandsdal.