— Den store reguleringsplanen for hele Sørlandsparken ble klubbet igjennom i bystyret i juni 2005. Da reagerer jeg på at Thon-direktøren sier at man ikke kjente til godkjennelser og volum for Avenyen, og at det er Avenyen som selv er skyld i overetableringen i Sørlandsparken, sier tidligere administrerende direktør i Kristiansand Næringsselskap (KNAS), Tom Chr. Bredesen, til Fædrelandsvennen.

- Kjente ikke til Avenyen

I et intervju med konserndirektør for eiendom hos Olav Thon Gruppen, Tron Harald Bjerke, ble det torsdag kjent at Avenyen kom som en liten overraskelse både på konsernet og Olav Thon selv.

— Olav Thon har selv uttalt at han var overrasket over godkjennelser og volum når det gjaldt Avenyen. Det kjente vi ikke til, uttalte Bjerke, og mente Avenyen selv var skyld i en eventuell overetablering.

- I beste fall historieløs

- Avenyen er selv skyld i overetableringen i Sørlandsparken, sier Tom Chr. Bredesen. Bildet er tatt i 2006 der den tidligere Knas-direktøren viser fram området for den kommende Avenyen. Foto: Tore-Andre Baardsen

— Uttalelsene er steingale, og kan ikke stå uimotsagt. Avenyen ble etablert lenge før Thon besluttet sin kolossale utbygging av Sørlandssenteret. Han snur tingene på hodet og må i beste fall være historieløs, sier Bredesen, som var administrerende direktør for det kommunale næringsselskapet i perioden 1997 til 2008, og dermed ansvarlig for reguleringsplanen for Sørlandsparken.Han forteller at 60.000 kvadratmeter handelsareal ble solgt ut på 6 måneder, og at det var kø for å komme inn i handelsparken.

- Uheldig for Sørlandsparken

— Vi kunne solgt 50 prosent mer, sier den tidligere KNAS-sjefen, som også reagerer på Bjerkes uttalelser om at Sørlandsparken gjerne kunne vært Avenyen foruten.

— Det som tar stort volum er jo disse blikkboksene. Vi har mer enn nok lokaler til store butikker i senteret også, sa konserndirektøren torsdag.

— Det som er uheldig er at Thon løfter de store konseptene inn i sitt senter. Det er uheldig for Sørlandsparken, mener Bredesen.

Han viser til at det ble laget et stor retail-konsept for storhandel i Avenyen, og at dette burde blitt stående etter den opprinnelige hensikten.

Det strides om Avenyen i Sørlandsparken. Området inneholder store butikker med tilhørende parkeringsplasser utenfor. Foto: Torstein Øen

— Et feilgrep av Thon

— Sørlandssenteret har blitt altfor stort. Hadde det blitt bygd i den størrelsen som markedet tilsier, kunne det spilt utmerket sammen med Avenyen. Det er et feilgrep av Thon å ha bygd så stort som det nå er gjort, sier Bredesen, og viser til Bjerkes egne uttalelser om at utbyggingen av senteret ideelt sett burde vært gjort i flere etapper.

— En økning fra 30-40.000 kvadratmeter til 120.000 på så kort tid, er for stort. Det innrømmer jo også konserndirektøren, sier Bredesen, som presiserer at Thon er en stor ressurs for Kristiansand med sin kompetanse innen kjøpesentre.

— Det er konseptet og tilpasningen som er helt ute av skala, mener den tidligere KNAS-sjefen.

- Ikke min mening å problematisere Avenyen

— Det var ikke min mening å problematisere Avenyen så mye, men dersom politikere generelt synes det har blitt for ille, burde de jo latt være å regulere så store områder i Sørlandsparken til handel, svarer Tron Harald Bjerke, konserndirektør for eiendom i Olav Thon Gruppen, på kritikken fra Bredesen.

Vi lever godt med konkurransen.

Han presiserer at han ikke har detaljkunnskap om alt som skjedde under etableringen av Avenyen, men minnes godt det første besøket i Sørlandsparken.

— Jeg kan ikke huske vi ble fortalt at Avenyen skulle være ren detaljhandel, men mer generelt næringsområde a la resten av Sørlandsparken, sier Bjerke.

At tidligere Avenyen-aktører har flyttet over til Sørlandssenteret, synes han ikke er problematisk.

— De som ønsker å leie hos oss er velkomne. Nå er Sørlandsparken som den er, og det er greit for oss. Vi lever godt med konkurransen, sier Bjerke.