— Hadde de bare avlyst streiken to timer før, så kunne vi ha kommet oss avgårde, utbryter kameratgjengen fra Odda, mens de summer seg i avgangshallen på Gardermoen tirsdag kveld.

De skulle ta buss over fjellet til Gardermoen og fly derfra til Evenes. Bussturen måtte droppes på grunn av snøstorm, og redningen ble SAS fra Haugesund til Gardermoen.

Men der var flyet til Evenes innstilt. Guttene ville ikke la drømmeturen gå i vasken, og planla å ta nattoget til Fauske, 18 timer gjennom natten. Men før de kom seg på toget fikk de høre at streiken var avblåst.

— Dermed kommer vi avgårde med fly onsdag kveld. I natt presser vi oss sammen på den 20 kvadratmeter store hybelen til en venninne, sier guttene, som tross usikkerheten og vanskelighetene var i strålende humør i den nesten folketomme avgangshallen.

Les også:

Elleve dagers flykaos er over:

Planlagt i fem måneder

— Vi har gledet oss til denne turen i fem måneder. Og typisk nok, når vi skal reise avgårde, blir det streik. Men heldigvis er den nå avblåst, og vi kommer avgårde, sier Christian Lunde.

I Katterjokk like over riksgrensen står fem snøscootere og venter på dem, og guttene skal kommende helg nyte frihet, natur og snøscooternes mange hestekrefter i Sverige. I motsetning til i Norge er det i Sverige få restriksjoner på motorisert ferdsel i naturen.

To av guttene hadde forstuet foten, men utlånte rullestoler gjorde at de kunne ferdes rundt på flyplassen. De skal likevel klare å kjøre snøscooter i helgen.

De fem var så klare for å få gjennomført turen sin at de som følge av streiken hadde planer om å kjøpe en gammel bruktbil i Fauske for ferden til Sverige. Men det slipper de nå.

Nyheten om at streiken er over ble godt mottatt også av andre reisende tirsdag kveld.

- Gode nyheter

— Det var gode nyheter, sier Erik Wendel fra Oslo. Han var nesten alene på flytoget tirsdag kveld, på vei til en SAS-avgang til Trondheim.

At streiken nå er over redder en planlagt firmatur til Lofoten for ham selv og 50 kolleger fra IT-firmaet Bekk. Fredag flyr de med Norwegian til Evenes og derfra videre til Lofoten.

- Det er veldig bra at streiken nå er over. Jeg liker både Norwegian og Bjørn Kjos. Jeg skjønner jo at det ikke er lett å drive et flyselskap med norske lønninger og norsk kostnadsnivå, sier Wendel, som vanligvis bruker både SAS og Norwegian.

I den nesten tomme avgangshallen på Gardermoen var Haavard Kristiansen på vei til SAS-skranken og en avgang til Ålesund.

- Har gått ut over mange passasjerer

- Er streiken over? Det var jo koselig. Jeg skjønner jo at de ansatte er opptatt av å sikre sine rettigheter. Men streiken har vart overraskende lenge, og har gått ut over mange passasjerer, sier Kristiansen, som bruker både SAS og Norwegian når han er på reisefot. Tirsdag kveld gikk reisen hjem til Hareid, via Ålesund.

— Det er veldig bra at streiken er over. Jeg håper de streikende oppnådde gode resultater, sier en annen reisende, som ikke vil oppgi navnet sitt. - Du skjønner, jeg er pilot i et annet flyselskap, sier han.

De lange radene av automater for selvbetjening stod for seg selv, uten den vanlige svermen av reisende som flokker seg rundt dem. Over de mange skrankene lyste Norwegians røde skilt, men ikke en ansatt var å se.

Les også:

Kommentar: